Londra’nın 317 Yıllık Mağazası: Fortnum & Mason

Bugün sizlere Londra’nın 317 yıllık mirasından bahsetmek istiyoruz.

Dünyanın en büyük ve bilinen özel gıda perakendecilerinden biri olan Fortnum & Mason ilk olarak Londra, Piccadilly’de konumlanır. Fortnum & Mason’ın hikayesi St. James Market’teki küçük bir mağaza sahibi Hugh Mason ve Büyük Yangın’ın ardından Mayfair’ı tekrar canlandıran inşaat sektöründen Fortnum ailesi ile başlar.

1707 yılında kurulan bu mağazaya girildiğinde insanı onlarca çeşit çay kokusunun büyüleyici kokusu karşılar. 5 kattan oluşan lüks mağazada çay ve bal başta olmak üzere gıda ürünleri, porselen takımlar, kozmetik ürünleri, hediyelik eşyalar ve dekoratif mobilyalar satılır. Fortnum & Mason tarih boyunca şehir için önemli bir noktada durmuş ve birçok yeniliğin öncüsü olmuştur. William Fortnum’un ve Hugh Mason’un girişimci fikirleri ile birçok ilk bu marka bünyesinde yaşanır. 1738’de bulunan ve ünü tüm dünyaya yayılan İskoç Yumurtası bu örneklerden sadece bir tanesidir.

 

Genel Postane kurulana kadar posta alma ve gönderme işine de giren Fortnum & Mason özellikle asker ve denizcilere sağladığı indirimler ile birçok insanı cezbeder. Ayrıca 1856’da Kırım Savaşı’nda kendi askerlerine gıda sevkiyatı yapan marka o dönemde Üsküdar’da yer alan Florence Nightingale Hastanesi’ne konsantre sığır çayı gönderir. Fortnum & Mason konserve ürünlerde lider tedarikçi olduğu için ABD’den gelen numuneler için vazgeçilmez bir adrestir. 1886’da okyanusun karşısından gelen pişmiş fasulye konservesi ilk kez Britanya’ya tanıtılmış olur.

Mağazada inanılmaz bir çay çeşitliğinin olması 1902’de Kral Edward VII’nin ‘’Bana ülkenin en iyi çayını getirin.’’ demesi üzerine gerçekleşir. Böylece Hindistan’dan Assam ve Sri Lanka’dan Flowery Pekoe çayları bulunur ve markanın en ünlü çaylarından olur. Yıllar içerisinde de birçok çay çeşidi satışa sunulur. 1935’te Kral George V’in jübilesi imparatorluğun her bir noktasından prens ve hükümdarı bir araya getirir. Fortnum & Mason gelen davetlilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir departman oluşturur ve inanılmaz bir hizmet sunar.

2008’den bu yana Fortnum’s arıcılık yapar, yüksek arazilerde bitki ve sebze yetiştirir, restaurant katında servis edilmeye hazır somonlarını tütsüler. 1 Mart 2012 tarihi Fortnum & Mason için tarihi bir gündür. Bu tarihte Kraliçe II Elizabeth Cornwall Düşesi ve Cambridge Düşesi eşliğinde Diamond Jubilee Çay Salonunu açmak için mağazayı ziyaret eder. Bu ziyaret sırasında kraliçenin saltanatını kutlamak için tasarlanan 60 parçalık özel seri de sergilenir. Son olarak 2018’de Ruby çikolatasını Birleşik Krallık’a tanıtanların da bu köklü marka olduğunu söylemeden geçmeyelim:)

Piccadilly dışında St. Pancras, Heathrow Havaalanı ve The Royal Exchange’e mağaza açan Fortnum & Mason 2019’da ilk kez yurt dışına mağaza açma kararı alır ve bu adres Hong Kong olur.

Geçtiğimiz günlerde Fortnum & Mason’ın Piccadilly’de yer alan 5 katlık tarihi mağazasını gezme fırsatı bulduk. Her köşesinin ayrı güzellikte olduğu mağazadan bir şey almasanız bile Londra’da görülecek yerler listesine eklemenizi tavsiye ederiz. İçeriye girer girmez sizi çarpan müthiş çay kokusu bile görmeniz için yeterli bir sebep bizce:)
@fortnums

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir