İstanbul’daki Küçük Siirt: Fatih Kadınlar Pazarı

İstanbul’un karmaşık kültürel mozaiğiyle dikkatleri üzerine çeken semti Fatih’te Güneydoğu Anadolu ruhunu yansıtan Kadınlar Pazarı’nı yakından tanımak ister misiniz? Öyleyse hepinize keyifli okumalar.

Kadınlar Pazarı Tarihi

Birbirinden farklı lezzetler deneyimleyebileceğiniz, eviniz için şarküteri alışverişlerinizi güvenle yapabileceğiniz Fatih Kadınlar Pazarı Bozdoğan Kemeri’nden Zeyrek’e doğru uzanan cadde üzerinde konumlanmıştır. 1908 yılında oluşmaya başlayan Kadınlar Pazarı, 1500 evin yandığı Zeyrek-Çırçır yangını sonrasında yapılan çalışmalarda bir sokak ve bir meydancık olacak şekilde düzenlenmiştir. İsmi geçmişten beri Kadınlar Pazarı olarak anılsa da, aslında bu mekanın şu an bir çarşıya benzediği söylenebilir. Bugün özellikle Siirtli esnafın bulunduğu Kadınlar Pazarı, İstanbul’un birbirinden farklı lezzetlerle dolu önemli uğrak yerlerinden birini teşkil etmektedir.

Bozdoğan Kemeri

Kadınlar Pazarı İsmi Nereden Geliyor?

Eğer yolunuz Kadınlar Pazarı’na düşerse burada hiç kadın esnaf olmadığını gözlemlemeniz mümkündür. Bu durum da insanların bu çarşının adının neden “Kadınlar Pazarı” olduğunu merak etmesini beraberinde getirmektedir. Bu çarşının isminin “Kadınlar Pazarı” olmasıyla ilgili kabul görmüş üç iddia olduğunu söylemek mümkündür. Bu iddialar;

  • Kadınlar Pazarı’nın adı bölgenin İstanbul’daki kadın kölelerin satıldığı yer olmasından gelmektedir: Kadınlar Pazarı’nın ismine dair anlatılan rivayetlerden ilki; bu yerin adını Osmanlı döneminde yasal bir meslek olan esircilikten aldığıdır. Esirciliğin başkenti İstanbul’daki bugün Kadınlar Pazarı’nın olduğu bölgede kadın esirler satılırdı. Bölgenin adının bu olaydan dolayı Kadınlar Pazarı olduğu düşünülmektedir.
  • Eskiden bu bölgeden sadece kadınlar alışveriş yaptığı için çarşıya bu isim verilmiştir: Çarşının adıyla ilgili anlatılan hikayelerden biri de; bu çarşının Kadınlar Pazarı adını zamanında buradan sadece kadınların alışveriş yapmasından dolayı aldığıdır. Şöyle ki İstanbullu kadınlar Kadınlar Pazarı’nı alışverişlerini yapabilecekleri güvenilir bir yer olarak görmüş ve tüm alışverişlerini buradaki dükkanlardan yapmışlardır. Bu da çarşının adının Kadınlar Pazarı olarak anılmasını beraberinde getirmiştir.
  • Kadınlar Pazarı adını eski zamanlarda bölgede satış yapan kadınlardan almıştır: Eskiden Eminönü’nde bir hal varmış ve bu halde zenginlere satılamayacak durumdaki sebze ve meyveler şehrin yoksul kadınları tarafından toplanıp başka bir yerde satılırmış. Kadınlar topladıkları sebze ve meyveleri İstanbul’un çeşitli lokasyonlarında açtıkları tezgahlarda satmışlar ve bu yerlerden sonuncusu da Kadınlar Pazarı’nın bugünkü yeri olmuş. Çarşı da ismini bu olaydan almış.

Kadınlar Pazarı Neden Meşhur?

New York Times’ın belirlediği “Avrupa’daki En Gözde 12 Cadde Listesi”ne girmeyi başarmış Kadınlar Pazarı’nın neden bu kadar meşhur olduğu çarşının ruhunu henüz deneyimlemeyenler açısından merak edilmektedir.  Çarşının bu denli meşhur olmasının birbirinden farklı sebepleri vardır. Bu sebepler;

  • Çarşının büyük bir kısmını lokantalar oluşturmaktadır ve bu lokantalarda Güneydoğu Anadolu mutfağının birbirinden lezzetli yemekleri servis edilmektedir. Kadınlar Pazarı’nda yapılan Büryan Kebabını, İçli Köfteyi, Perde Pilavını tadanların bu lezzetleri unutamayışları Kadınlar Pazarı’nı ünlü yapan unsurlardandır. Ayrıca lezzetli yemeklerin uygun fiyatlarla satılıyor oluşu da bu çarşının çok tercih edilme sebeplerinden biridir.
  • Kadınlar Pazarı, kültürel açıdan da önemli bir değerdir. Şöyle ki İstanbul’un en işlek semtlerinden birinde Siirt’in kültürel dokusunu birebir yansıtan mekan, bu özelliği sayesinde öne çıkmaktadır. Ayrıca Siirtlilerin Kadınlar Pazarı’nı birbirleriyle görüşebilecekleri bir platform olarak görmesi de mekana ayrı bir anlam yüklemiştir ve bu anlam sayesinde de Kadınlar Pazarı diğer çarşılardan farklılaşmıştır.
  • Kuruyemiş satan esnaf sayısının yoğun olduğu Kadınlar Pazarı’nda kuruyemiş fiyatlarının bayağı uygun olduğunu söylemek mümkündür. Bu da kuruyemiş severlerin Kadınlar Pazarı’na sıklıkla uğramasını beraberinde getirmiştir.
  • Ürün çeşitliliğinin çok oluşu; Kadınlar Pazarı’nı çok tercih edilen bir çarşıya dönüştürmüştür. Özellikle yöresel ürün çeşitliliğiyle memleketine dair detayları özleyenlerin tercih ettiği Kadınlar Pazarı; peynir, bal ve et almak isteyenlerin aklına gelen güvenilir mekanlardan biri olmuştur.
  • Kadınlar Pazarı’na yapılan restorasyonlar mekanı görsel açıdan daha güzel kılmıştır. Ağaçlandırma çalışmalarıyla renklenen çarşı, ziyaretçilerinin beğenisini kazanmaktadır.

Kısacası Kadınlar Pazarı kaliteli ürünleri uygun fiyata tüketicilerle buluşturan kültürel açıdan değerli bir mekan olduğu için ünlüdür.

Kadınlar Pazarı Fatih Ne Yenir?

Kadınlar Pazarı’na daha önce gitmediyseniz; yazımızın bu kısmında gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlere değineceğiz.

Büryan Kebabı

Oğlak veya kuzunun havada asılı şekilde pişirilmesiyle yapılan Büryan Kebabı, pide ile servis edilen ünlü bir Siirt yemeğidir. Yaklaşık 2,5 metre derinliğindeki kuyularda pişirilen Büryan Kebabı havayla hiç temas etmediği için oldukça yoğun bir tada sahiptir.   Siirtlilerin kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Büryan Kebabını henüz denemediyseniz Kadınlar Pazarı’nda tadabilirsiniz.

Perde Pilavı

Henüz deneyimlemediyseniz Perde Pilavı ismi sizi çok da heyecanlandırmamış olabilir. Ama belirtmeliyiz ki Perde Pilavının her evde pişen klasik pilav ile pek de bir ilgisi yok. Kıtır kıtır hamurdan hazırlanan dış kısmıyla iştahları kabartan Perde Pilavının içinde kavrulmuş badem, dolmalık fıstık, kuş üzümü, didiklenmiş tavuk eti ve birbirinden lezzetli baharatlar bulunmaktadır. Pilavın içindeki tüm malzemeler birlikte leziz bir harmoni oluşturur. Siirt’in meşhur yemeği Perde Pilavını henüz tatmadıysanız Fatih’teki Küçük Siirt’te deneyimleyebilirsiniz.

İçli Köfte

İçli Köfte muhtemelen uzak olduğunuz bir lezzet değildir. Fakat Fatih Kadınlar Pazarı’ndaki İçli Köfteyi henüz tatmadıysanız eşsiz bir lezzet için buradaki lokantaları ziyaret etmenizi öneririz. İncecik hamuru ve bol malzemesiyle iştahları kabartan meşhur İçli Köfteyi ara sıcak olarak tercih etmenizi ve ardından birbirinden lezzetli farklı tatları denemenizi öneririz.

Bu yemekler sizin de iştahınızı açtıysa bir de “Urfa Yöresel Yemekleri” yazımızı okumanızı öneririz.

Siz de Kadınlar Pazarı’nı henüz ziyaret etmediyseniz bu çarşıya giderek yeni bir mekan keşfetmenizi öneririz. Fakat çarşıyı ziyaret ettiyseniz ve yaptığınız gezi Siirt’i merak etmenizi sağladıysa  Sofos’un Siirt-Tillo Turu’na göz atmanızı öneririz.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir