Erzincan’ın Yöresel Yemekleri

Ülkemizin mutfağı her şehrin kendine has lezzetleri olduğundan dolayı çok zengindir. Bugün bu yazımızla yöresel yemekleriyle ülkemiz mutfağının çeşitliliğine büyük katkı sağlayan Erzincan şehrinin birbirinden farklı tatlarına odaklanacağız. Eğer siz de Erzincan’a bir kültür turu yapacaksanız bu yemekleri tatmayı sakın unutmayın.

Erzincan Yöresel Yemekleri

Siron

Erzincan’ın en lezzetli yemeklerinden Siron, ülkemizin başka topraklarında da Sırın ya da Ziron gibi isimlerle yapılır. Fakat her yörenin Siron’u diğer bir yöreninkinden farklıdır. Erzincan usulü Siron; yapımında kıyma ve soğan kullanılmasıyla farklı şehirlerdeki Sironlardan ayrışır. Bu yemeğin Erzincan usulü olanını size daha net anlatacak olursak eğer; rulo haline getirildikten sonra 2 santimetre genişliğinde kesilen yufka parçalarının fırında kurutulması aracılığıyla oluşan kıtırların yoğurt ve kıymalı soğanlı harç ile servis edilmesi Erzincan usulü enfes Siron’u ortaya çıkarır. Hazırlanan kıtır yufkaların daha yumuşak ve lezzetli olması için tercihinize göre tavuk ya da et suyuyla ıslatılması bu lezzeti daha da keyifli hale getirecek önemli püf noktalarındandır. Siron ile ilgili bir bilgi  Karadeniz yöresinde etsiz şekilde yapılırken başka bölgelerde ise tavukla birlikte servis edilmektedir.

Ekşili (Eşgili)

Ekşili; her yörenin kendine özgü ekşi tattaki yemeklerine verilen genel bir isim olsa da; Erzincan’ın Ekşili yemeğinin oldukça sağlıklı ve lezzetli bir çorba olduğunu söylemek mümkündür. Erzincan’da Eşgili olarak addedilen yemek, türlü sebzelerin dana eti ve bulgurla harmonisini damaklara taşır.  İçinde pırasa, soğan, biber, domates, dereotu ve maydanoz gibi birbirinden farklı yararlı elementin bulunduğu bu yemeği çocuklarınıza içirerek onların besleyici bir gıda ile tanışmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer bu yemeği yapacak olursanız dana kuşbaşını içerisine önceden pişirmeden atarsanız yemeğinizin daha lezzetli olacağını bilmenizi isteriz.

Gasefe

Sizlere ana malzemesi kuru kayısı olan son derece lezzetli ve pratik bir tatlı tarifimiz var desek şaşırır mısınız yoksa siz daha önce Erzincan’ın lezzet yüklü tatlısı Gasefe’yi tadanlardan mısınız? Eğer ki Gasefe ismini ilk kez duyuyorsanız yolunuz Erzincan’a düştüğünde mutlaka tatmanız gereken bu tatlıdan sizlere biraz daha bahsedelim. Kaynar suda yumuşatılmış kuru kayısıların tereyağı ve şeker ile tatlandırılarak ceviz ile servis edilmesiyle ortaya çıkan muhteşem lezzeti Erzincanlılar Gasefe olarak adlandırıyor ve bu lezzeti tadan kişiler tatlının içindeki aromaya hayran kalıyor. Eğer ki Erzincan’ın yöresel yemeklerini merak ediyorsanız, deneyimleyeceğiniz lezzetler listesine Gasefe’yi de eklemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Kesme Çorbası

Şüphesiz ki yemek ile ilgili biriyseniz isminde kesme geçen çorbaların erişte içerdiğini tahmin etmekte güçlük çekmezsiniz. Erzincan usulü Kesme Çorbası da içinde erişte olan doyumsuz bir lezzet… İnce ince kesilmiş eriştelerin soğan, yoğurt ve özellikle de nane ile ortaya koyduğu uyumu damaklara taşıyan bu çorbanın lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası eklenecek su miktarını doğru ayarlamak…

Bu çorbayı özellikle et suyu ya da tavuk suyu ile pişirirseniz elde edeceğiniz çorbanın tadına, kokusuna ve renginin güzelliğine doyamayacağınızı bilmenizi isteriz.

Kete

Kete de Siron gibi ülkemizin farklı bölgelerinde farklı şekillerde yapılan lezzetli tatlardan biridir. Özellikle Kars Ketesi ve Erzincan Ketesi oldukça ünlüdür. Erzincan’a özgü Kete’nin birbirinden farklı iki türü bulunmaktadır. İlk tür yağlı Kete’dir. Bu yiyeceğin yapımında hazırlanan Kete hamuru şekillendirilirken hamurların her birinin içlerine yalnızca tereyağı konulur. Yiyeceğin diğer türü de İçli Kete’dir. İkinci tür Kete şekillendirilirken içine kavrulmuş un ve yağ karışımı eklenir.  Bu karışım piştikten sonra ufalanmış hamur parçalarına benzer bir hal alır ve İçli Kete’yi yemek hamur parçalarını dökmemek için oldukça zorlayıcı bir eylem olarak karşımıza çıkar.

Kete ile ilgili yapılan tüm yorumlar; bu yiyeceğin ilk gün oldukça lezzetli olduğunu, bekletilmemesi gerektiğini söylemektedir.

Ayrıca yorumlar Kete’nin tek başına lezzetsiz gelmesinin normal olduğunu bu nedenle de yiyeceğin peynir ya da reçelle çay eşliğinde tüketilmesi gerektiğini de söylemektedir.

Yumurta Borani

Erzincan şehrinin yöresel yemek tariflerinden biri de sıklıkla Çılbır ile karıştırılan Yumurta Borani’dir. Yumurtaların üzerine yoğurt ve tereyağlı salçalı sosun eklenmesiyle yapılan Yumurta Borani’nin Çılbırdan farkı yumurtaların haşlanmasıdır. Çılbırda yumurtalar haşlanmaz, suya kırılır. Erzincan kahvaltı sofralarının ve beş çaylarının vazgeçilmezi Yumurta Borani’yi Erzincan’da tadabileceğiniz gibi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Tercihiniz hangisi olursa olsun; kendinizi Yumurta Borani’nin eşsiz lezzetinden mahrum bırakmamanızı tavsiye ederiz.

Kelecoş

Hem hamur hem de et ihtiva eden lezzetli yemeklerden biri de şüphesiz ki Kelecoş’tur. Elazığ ve Erzincan illerinde Kelecoş ismiyle anılan bu lezzet, Erzurum’da Keleçaşı ve Ağrı’da Keledoş ismiyle bilinmektedir. Her bölgenin Kelecoş’u birbirinden farklı birkaç detay içerse de; asıl önemli olan bu yemeğin Türkiye’deki en lezzetli yemeklerden biri olmasıdır. Tarife göre hazırlanan yufkaların ayran ve sarımsak ile ıslatılmasıyla ilk adımı tamamlanan yöresel lezzette yufkaların üzerine et ve soğan içeren lezzetli sosun dökülmesiyle Kelecoş hazır hale gelmektedir. Yemeğin salça içermemesi ve sosunda yoğun miktarda soğan olması bu lezzeti kendine özgü kılan etmenlerdendir.

Babuko

Babuko’yu özellikle doğuda yapılan etsiz bir tür mantı olarak tanımlamak mümkündür. Yapımında bol sarımsak ve tereyağı kullanılan bu yemeği sizlere daha net anlatacak olursak; sert kıvamda bir hamur yaptığınızı ve bu hamuru tepside pişirdiğinizi hayal edin. Sonrasında da pişen hamurun üst kısmını oyarak hazırladığınız hamuru çukurlaştırdığınızı… Oyarak çıkardığınız kısımdaki hamurları küçük parçalara ayırarak çukur kısma doldurmanızla Babuko’nun büyük bir kısmını hazırlamış olacaksınız. Sonrasında da sıra; hazırlayacağınız sarımsaklı ve tereyağlı ayran kıvamındaki sosu hamur parçalarının üzerine dökmeye gelecek ve bu işlemi tamamlamanızın ardından Babuko’nuz yenmeye hazır olacak.

Babuko’nun yapımında çok fazla sarımsak ve tereyağı kullanıldığı noktasında sizi uyarmalıyız. Yani bu yemek oldukça ağır bir aromaya sahip ve yiyişinizin ardından midenizi çokça rahatsız edebilir. Siz de Babuko’yu bu farkındalıkla yemeli ve yedikten sonra da bol su içmelisiniz.

El Böreği

Hamurunda un, yumurta ve su olan Erzincan Usulü El Böreği, Erzincan’ a yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gereken özel tatlardan biridir. Aslında hamuru normal börek hamurlarından farksız görünen El Böreği’ni bu denli ayrıcalıklı kılan etmen; böreğin tereyağında kızartılmasıdır. Bu böreğin içine peynir, kıyma ya da et gibi istenen her malzeme konabilir.

Kaygana

Erzincan’a özgü Kaygana’yı hemen hemen hepimizin yakından tanıdığı krepe benzetmemiz mümkündür. Kaygana’da da tıpkı krepte olduğu gibi un, süt ve yumurta vardır. Kıvamı da krepteki gibi oldukça sıvıdır. Tavaya kaşıkla dökülen Kaygana’yı pişirirken yayarak tavanın şeklini almasını sağlarsanız daha ince ve lezzetli Kayganalarınız olacaktır.

Erzincan yöresinin en sevilen 10 yöresel yemek tarifini sizlere anlattık. Eğer ki canınız bu yemekleri çok çektiyse ve siz de Erzincan’a giderek bu lezzetler içerisinden size uygun olanları tatmak isterseniz Sofos’un Harput – Kemaliye – Divriği Turu’na göz atmanızı öneririz. Ayrıca bu yemekler iştahınızı kabarttıysa bizce bir de Urfa’nın Yöresel Yemekleri’ne göz atmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir