Meraklılarının Adrenalin Seviyesini Yükseltecek Karanlık Kanyon Turu

Adrenalin denince dahi heyecanlanan biriyseniz ülkemizin saklı cennetlerinden Karanlık Kanyon Turuna dair detayları bu yazımız aracılığıyla keşfetmelisiniz.

Karanlık Kanyon Nerede?

Karanlık Kanyon, Fırat Nehri’nin Karasu Irmağı üzerindeki doğa koruma alanıdır. Kemaliye’nin 2 metre kuzeyindeki kanyon Keban Barajı’nın yapılmasıyla birlikte önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Barajın yapılmasının ardından suların 80 metre yükselmesiyle bugünkü kusursuz görünümünü kazanan yer Erzincan’daki en önemli turistik alanlardan biridir.

Karanlık Kanyon Nasıl Gidilir?

Uzunluğu yaklaşık 9 kilometre olan Karanlık Kanyon’a ulaşmak oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Çünkü kanyona giden yollar çok virajlıdır. Karanlık Kanyon bir doğa harikası olduğundan insanlar bu yeri serbestçe gezmek için genelde şahsi araçlarıyla Kemaliye’den yola çıkarak ve tabelaları takip ederek bu doğa harikasına varmaktadır. Kuytu bir mekan olarak tanımlamanın mümkün olduğu Karanlık Kanyon’a gitmek için tercih edilen diğer bir yol da; Erzincan ve Kemaliye’den tur otobüslerine binerek kanyona varmaktır.

Ufak bir öneri daha: Bilindiği üzere açıldığından beri Doğu Ekspresi oldukça popüler bir araçtır. Eğer Karanlık Kanyon’u merak ediyorsanız ve görmek isterseniz ekspresin İliç durağında inerek kanyona giden otobüslere binebilir ve bu yol aracılığıyla da kanyona varabilirsiniz.

Karanlık Kanyon Hakkında Bilgi

  • Uzunluğu yaklaşık 9 km’dir.
  • Kanyonun duvarları oldukça dik ve oldukça yüksektir. Duvarın maksimum uzunlukta olduğu yerde yüksekliğin 600 metreye vardığı görülmüştür.
  • Kanyon, Kemaliye turizmine başlı başına yön verecek kadar önemlidir.
  • Kanyonda tekne turu ve kano gibi turist çeken aktiviteler yapılmaktadır.
  • Kanyonun bulunduğu ilçedeki kayaların üzerine inşa edilmiş ev, şaşırtıcı konumuyla insanların ilgisini çekmektedir.
  • Kanyona paralel olan ve yapımı 132 yıl sürmüş taş yol, tamamen araç kullanılmaksızın insan emeğiyle yapılmıştır. Yolun yapım aşamasının bu denli uzun sürüşü de el yapımı olmasındandır. Bu yoldan geçerken kanyonu seyreden kişi karşılaştığı manzara karşısında adeta büyülenecektir.
  • Taş Yol

Karanlık Kanyon Tekne Turu

Adrenalin düşkünlerinin Türkiye’deki önemli uğrak noktalarından Karanlık Kanyon’da ziyaretçilerin bölgeyi daha iyi tanıması için tekne turları düzenlenmektedir. Genel olarak Şırzı Köprüsü’nün aşağısındaki alandan başlayan ve yaklaşık 25 kişilik teknelerle yapılan bu tur, Fırat’ın güzelliğiyle büyüleyen renkteki sularının üzerinde ilerleyerek Karanlık Kanyon’u keşfetmek isteyen kişiler tarafından yoğun talep görmektedir.

Doğasıyla sizi büyüleyecek Karanlık Kanyon’u tekneyle keşfetmeye başladığınızda; yalçın kayalıkların daralan, genişleyen bazen de uzunluğuyla ürküten görünümüyle ülkemizin çok özel bir bölgesinde bulunduğunuzun bir kez daha farkına varacaksınız. Özellikle tura gitmeyi seçtiğiniz saate göre; güneşin kayalıkların tepesindeki yansımalarını seyretmek size doyumsuz bir keyif yaşatacak.

Eşsiz manzaralar dışında Karanlık Kanyon Tekne Turu sırasında karşılaşma olasılığınızın olduğu bir diğer unsur da; bölgedeki hayvanlardır. Çünkü hayvanlar su ihtiyaçlarını Fırat Nehri’nden gidermektedir. Yani siz keyifle Karanlık Kanyon’un gizli köşelerini keşfederken aynı zamanda örneğin dağ keçilerinden oluşan sürülere de denk gelebilirsiniz. Bu da turunuzu daha keyifli hale getirecek bir diğer etmen olacaktır.

Kayalıkların arasından sizi selamlayan güneşi görmek, altınızda akan suyun kusursuz rengini seyre dalmak ve hayvanların varlığıyla renklenen bu dünyadaki büyülü havayı solumak size çok iyi gelecek.

Karanlık Kanyon’a Gideceklere Öneriler

  • Kanyona giderken bölgede tekne turlarının genellikle saat 16:00’dan sonra başladığının ve bölgenin bir hayli güneş aldığının bilinciyle hareket etmenizi öneririz. Bu noktadan yola çıkarak da tekne turuna giderken yanınıza bandana, şapka ve güneş koruyucu krem gibi güneşten rahatsız olmanızı engelleyecek ürünler almalısınız. Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için “Seyahat Kıyafeti Seçimi” yazımızı okumanızı öneririz.
  • Henüz kanyona varmadan etrafınızdaki güzelliklerle büyülenmek isterseniz Karanlık Kanyon’a ulaşmak için Taş Yolu tercih etmelisiniz. Çünkü bu yol manzarasıyla sizi daha kanyona dair herhangi bir detay keşfetmeden büyüleyecektir.
  • Yanınıza mutlaka iyi fotoğraf çeken bir telefon ya da fotoğraf makinesi almalısınız. Çünkü kanyon o kadar büyüleyici ki; çekebileceğiniz harika fotoğraflar hayallerinizin bile ötesinde. Bu fırsatı kaçırmayın.
  • Eğer Malatya tarafındaysanız Karanlık Kanyon’a Arapgir tarafından ulaşmayı tercih edebilirsiniz.

Fırat Nehri’ne Paraşütle Atlamak İsteyenlere; Eşsiz Karanlık Kanyon Paraşüt Deneyimi

Adrenalin tutkunlarını heyecanlandıran sporlardan biri de; paraşütle atlamaktır. Adrenalin düşkünleri havada süzülürken kendilerini özgür ve mutlu hissederler. Yüksek kayalıklarla çevrili Karalık Kanyon da ülkemizde en çok tercih edilen paraşütle atlama noktalarından biridir. Çünkü Fırat Nehri’nin muhteşem renkteki sularının üzerinde uçtuğunu hissetme arzusu, turistlerin bile bu bölgeye akın etme sebeplerindendir.

Siz de Karanlık Kanyon’un büyülü atmosferini deneyimlemek ve burada tekne turu yapmak isterseniz Sofos’un özenle hazırladığı Harput – Kemaliye – Divriği Turunu inceleyebilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir