İran Hakkında Bilmedikleriniz

Farklı kültürü ile bizi bambaşka bir diyara götüre İran hakkında bilmediğiniz çok fazla şey olabilir. Haydi hep birlikte İran’ın bilinmeyen yüzüne doğru bir kapı aralayalım. İşte İran Turları ile de ziyaret edebileceğiniz bu güzel ülkenin özellikleri.

Öncelikle İran’lıların Arap olmadıklarını söylemekte fayda var. Çünkü bu durum çok fazla karıştırılmaktadır. İran’ın kendine has bir kültürü ve dili vardır. Ayrıca komşuları olan Araplar ile de çok iyi geçindikleri söylenemez. Tarihi açıdan bakıldığında ise neredeyse üç bin yıllık güçlü bir duruşları vardır ve Doğu ve Batı’ya uzanan etkili imparatorluklar ile dünya çapında müthiş bir güç olmuştur. Peki İran’ı ziyaret edeceklerin neleri bilmesi gerekir?

  • Eğer İran’a gitmeyi düşünüyorsanız, yanınızda bolca nakit bulundurun. ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin yaptırımları sebebiyle batı bankaları burada doğru düzgün çalışmıyor ve haliyle atm’lerden para çekemiyorsunuz. Bu nedenle paranızı dolar, euro veya sterlin olarak getirip havaalanında değişim yapmanız gerekmektedir.
  • Hangi sezonda seyahate çıkacağınızı iyi düşünün. İran kültür turları hakkında bilgi edindikten sonra çıkacağınız bu yolculukta bilmeniz gereken en önemli şey, İran yazlarının oldukça sıcak geçtiğidir. Kış ayları da bir o kadar soğuk ve dondurucu. Yoğun kar yağışları seyahat kargaşalarına neden olur ve bu da gezinizi kabusa çevirebilir. Bu yüzden İran’ın en güzel zamanı Nisan/Mayıs veya Ekim/Kasım aylarıdır. Seyahatinizi bu aylar için planlamanız sizin yararınıza olacaktır.
  • İran’a gitmek için valiz hazırlarken dikkat etmeniz gereken tüm bilgilere “Seyahat Kıyafeti Seçimi” yazımız ile ulaşabilirsiniz.
  • Eğer bir İran gezi turu ile değil de, bireysel olarak bu seyahate çıktıysanız ,ülke içinde mutlaka otobüs yolculuğu yapın. İran büyük bir ülkedir. Uçak yolculuğu ilk başta cazip gelecek olsa da otobüs yolculuğu ile hem kırsal kesimlerin güzelliklerini görürsünüz, hem de havaalanlarındaki uzun gecikmelerden kurtulabilirsiniz. Havaalanlarında bulunan bir çok olanaksızlıklar buna sebep olmaktadır.
  • Bazı görgü kurallarını öğrenmekte fayda var. İranlılar genellikle yer sofrasında yemek yerler ve daima sağ ellerini kullanırlar. Bu yüzden sizin de sağ elinizi kullanmanız daha iyi olacaktır. Ayrıca çok fazla ikramla karşı karşıya kalacaksınız, tıka basa doymamak için hepsinden azar azar tatmanızı tavsiye ederiz. Çünkü reddetmeniz saygısızlık olarak görülebilir.
  • İran’da bulunmanın olumsuz taraflarından birisi de maalesef alt yapı yetersizliği. İnternet her yerde var, bu konuda bir sorun görünmüyor öyle değil mi? Ancak hızı gerçekten çok yetersiz. Bu yüzden sık sık sosyal medya paylaşımı yapamayabilir ve sevdiklerinizle iletişime geçmekte zorlanabilirsiniz.
  • Eğer çift olarak bu seyahate çıktıysanız, İran’da yine dikkatli olmanız gereken bazı durumlar vardır. Hatta kurallar diyebiliriz. Toplum içindeyken el ele gezmeniz ve birbirinizle yakınlaşmanız sorun olacaktır. Bu durum maalesef evli olsanız bile böyledir.

 

  • Tavsiye, mutlaka bir İranlının evine misafir olun. Çünkü dışarısı ve içerisi olarak bu kadar ayrı yaşamları olan bir ülke daha bulmak zordur. Özellikle İran halkının dışarıda yemek yeme alışkanlığı pek olmadığından evlerinde sizlere çok daha farklı lezzetler sunabilirler. Ayrıca oldukça misafirperver bir halktır. Yabancı birisi sizi hemen evine davet ettiğinde korkmamalısınız, bu tamamen dost canlısı olmalarından kaynaklıdır. Ancak ince düşünceli insanlardır ve evlerine eli boş gitmemeniz onları çok mutlu edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir