Sanat Tarihi Nasıl Yapılır ?

Feride BOZCU’dan mektup var!

Sanat Tarihini Avrupa merkezli, dikey okumayla öğrenmek yerine, dünyanın çeşitli coğrafyalarına zengin slaytlarla yapacağımız yolculuklarla, eş zamanlı ve yatay bir okumayla öğrenmeye ne dersiniz?

Günümüzden 32.000 yıl önce mağara ağızlarını mesken tutan insanlar, bu mağaraların en kuytu köşelerini neden resimlerle donattı? Işığın girmediği, bazen sürünerek girip çıktıkları alanlarda nasıl sanat ürettiler? Fransa’da Lascaux’da bulunan mağara resimleri nefes kesici güzellikte. Paleolitik Çağ’ın Sixtine Şapeli olarak tanımlanan mağara bir sanat galerisini andırıyor. Henüz neolitik devrimin gerçekleşmediği, otoritelerin ortaya çıkmadığı ve şehirlerin kurulmadığı bu dönemde insanoğlunun sanata olan tutkusu nasıl açıklanabilir?

Dünyanın ilk yedi tepeli şehri neresidir ya da ilk anıtsal yapısı nerede inşa edilmiştir? Dua eder haldeki Sümer heykelleri, bilinen tam kubbe formuna sahip Sançi’deki Budist mabet, Ajanta Mağaralarındaki rengarenk duvar resimleri, Roma Devleti’nin yayıldığı coğrafyalardaki gizem dolu Mitra Tapınakları, Hititlerin güneş kursu ne anlatır?

Dünyanın en güzel antik şehirleri… Mezopotamya’da Uruk, Babil, Ninova, Mısır’da Menfis, Teb, Amarna, İran’da Susa, Persepolis, Hindistan’da Harappa, Mohenjo Dara, Çin’de Beijing, Şian, Orta Asya’da Bactra, Oxus, Anadolu’da Sardes, Hattuşa, Tuşpa, Efes, Bergama, Konstantinopolis, Avrupa’da Atina, Roma, Amerika’da Teotihuacan, Chichen Itza ve daha niceleri etkileyici görsel şenlikleri ve rengarenk anlatımlarıyla öğrenilmeyi bekliyor.

Bu yolculuğa birlikte çıkabiliriz.

Şehirden şehre dolaşırken, bir müzeden diğerine geçerken, bir Hindu tapınağından bir İslam mabedine dönerken, Divriği Ulu Camisi’nin Cennet’in Kapıları olarak adlandırılan kapılarını ya da Floransa’daki vaftizhanenin aynı isimli ünlü kapısını seyrederken sizlere eşlik edebilirim.

Neden olmasın diyenlerle yepyeni bir grup oluşturuyor ve başlıyoruz.

Görüşmek üzere,

Eş Zamanlı Sanat Tarihi
15 Nisan 2020 Çarşamba
16.00 – 18.00

Seminerler her hafta aynı gün ve saatte online olarak yapılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir