Moskova’nın Simgesi Aziz Vasil Katedrali

Çoğu kişi tarafından Kremlin Sarayı ile karıştırılan ve Moskova’nın simgesi haline gelen Aziz Vasil Katedrali!


Dünyaca ünlü Kızıl Meydan’da yer alan katedralin inşasına 1555 yılında Korkunç İvan’ın emriyle başlanır ve yapı 1561 yılında tamamlanır. Dönemin teknolojisi ve şartları düşünüldüğünde bu kadar ihtişamlı bir yapının 6 senede tamamlanması olağanüstüdür.

Rus Devleti’nin Kazan ve Astrahan hanlıklarına karşı kazandığı savaşların simgesi olarak yaptırılan Aziz Vasil Katedrali’nin 8 kubbesi her bir zaferi temsil eder. Kubbeler yapıldığı zaman altın olsa da ne yazık ki bu form günümüze kadar ulaşamaz ve her biri kubbe farklı renk ve kabartmayla tekrar süslenir. En uzun kubbesi 65 metre yüksekliğinde olan bu yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Birçok döneme şahitlik eden Aziz Vasil Katedrali, her zaman şehrin en önemli yapıları arasında yer almıştır. Sovyetler Birliği dağılana kadar Ortodoks kilisesi olarak hizmet verse de SSCB’nin çöküşünden sonra müzeye çevrilmiştir. Rusya’ya gittiğinizde muhakkak görmek isteyeceğiniz yapılar arasında olan müzede 16. ve 17. yüzyıla ait 400’ü aşkın eser bulunmakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir