Duyduğunuz Tüm Kütüphaneleri Unutun!

Daha önce gördüğünüz duyduğunuz tüm kütüphaneleri unutun!

2000 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde “kitabı kapağına göre yargılamayın” mottosuyla yola çıkan ‘’İnsan Kütüphanesi’’ kültürel, dini, sosyal ve etnik farklılıklar arasında daha kapsayıcı ve uyumlu topluluklar oluşturmaya yardımcı olmak için kurulmuştur.

 

Bu kütüphanede alışkın olduğunuzun aksine bir insanı ödünç alarak hikayesini dinleyebiliyorsunuz.

Genelde toplumdan dışlanan ya da tam olarak tutunamamış anlatıcılardan oluşan kütüphane, gündelik hayatta bir araya gelmesi olanaksız görünen insanları ’’kapağına göre yargılama’’ mesajı altında bir araya getiriyor.

Uyuşturucu bağımlısı, şizofren, kumarbaz, evsiz, mülteci, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan asker ve yüksek IQ’ya sahip bireyleri ödünç alıp hikayelerini kendilerinden dinleyebiliyor ve dilediğiniz soruları sorabiliyorsunuz.

 

Dışarıdan gördüğümüz kadarıyla sahip olduğumuz yargıları derinden sarsabilecek bir girişim olan İnsan Kütüphanesi bugün birçok ülkede faaliyet gösteriyor.

Kurulduğundan bu güne kıyasla günden güne dijitalleşen kütüphanenin ( humanlibrary.org ) sayfasından her ayın kitabını (‘’hikayesini’’) takip edebilirsiniz!

Görsel Kaynağı: @humanlibraryorganization

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir