Büyükada’nın Güzeli: Rıza Derviş Villası

Büyükada, Nizam Caddesi, Numara 20. Gelin bu adrese beraber bakalım.

Sizlere bugün son dönemde Kulüp dizisiyle kendini tekrar hatırlatan Rıza Derviş Villası’nı anlatmak istiyoruz.

20. yüzyılda Büyükada’nın pitoresk doğasından etkilenen varlıklı aileler çam ormanlarının içerisine yazlık evler inşa eder. Rıza Derviş Villası da bunlardan biridir. Ünlü mimar Sedad Hakkı Eldem’in 1956-1957 yıllarında yaptığı Rıza Derviş Villası hiç şüphesiz 20. yüzyıl Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri.

 

Eldem’in L şeklinde planladığı bu yazlık ev, Dilburnu’nu görecek biçimde Hampson kayalıklarına inşa edilir ve Adalar’daki birçok sayfiye ev gibi kendisine ait asansör ile ulaşım imkanı sunar. Eldem, Rıza Derviş Villası’nda Türk evi tipindense modern mimariyi benimser ve bu sayfiye ev modern mimarinin öncü isimlerinden F. Lloyd Wright ve R. Neutra izleri taşır.

İki katlı bir betonarme yapı olan Rıza Derviş Villası’nın alt katında mutfak ve servis alanları yer alırken üst katında yatak odaları ve banyolar bulunur. Evde merdiven holünden ayrılan üç ayrı dilim sayesinde üç ayrı yatak odası, banyo ve oturma alanları kendi mahremiyetlerine sahiptir. Bu sayede evin içerisinde üç aile birbirine temas etmeden ama L yapının sağladığı avantaj ile deniz manzarasını paylaşarak yaşayabilir.

 

Evin tasarımına şıklık katan kısımlarından biri üst katın denize doğru uzanan cephesinde yer alan bahçeye açılan büyük cam yüzeyler ve kayan kapılardır. Alt kattaki şömine de hiç şüphesiz Sedad Hakkı Eldem’in zevkli tasarımı ile oturma alanına ayrıcalık katan unsurların başında gelir. Evin Nizam Caddesi’ne bakan cephesinde duvarların üstünde modern tarza uygun bant pencereler yer alır. Geri kalan kısımda ise çıplak bırakılmış betonarme yapı ile ahşap kaplama birlikte kullanılır.

Evin yalın tasarımının bahçeye de yansıdığını söylemek yanlış olmaz. Tüm bahçe mobilyaları yapının inşa edildiği senenin ruhu ile uyumlu bir bütünü oluşturur. Yıllar içerisinde Eldem’in bütüncül uyumuna aykırı düşen değişiklikler meydana gelse de Rıza Derviş Villası yapıldığı günden bugüne el değiştirmemiş ve Derviş ailesinin mülkiyetinde kalmıştır.

Sedad Hakkı Eldem’in iç ve dış mekanda sağladığı ilişki bugün baktığımız zaman bile günceli yakalamış gözükür. Detaylar ile mekanın sınırlarının ortadan kalktığı bu harika ev Büyükada’nın en güzel sivil mimari örneklerinden biridir.

Görseller: @herumutortakarar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir