2500 Yıllık Etrüsk Kasabası

Bugün sizlere 2500 yıllık Civita di Bagnoregio kasabasından bahsetmek istiyoruz.

Orta Çağ dokusunu olduğu gibi yansıtan Etrüsk kasabası Civita di Bagnoregio, Valle dei Calanchi vadisinde bir uçuruma inşa edilir. 2500 yıllık bu etkileyici kasaba günümüze bazı kayıplar verse de sağlam bir şekilde ulaşır. Bu sayede dönemin düşünce ve sanat anlayışı ya da yaşam biçimi gibi konuların açıklığa kavuşmasına yardımcı olur.

İnşa edildiği bölgenin erozyona uğraması sebebiyle ‘’la città che muore’’ yani ölen kasaba olarak da anılan Civita di Bagnoregio, Etrüsklerden kalan ve günümüze ulaşan nadir yapıların arasındadır. İnşa edildiği dönemin önemli ticaret yollarından birinin üzerinde konumlanan bu Etrüsk kasabası, ilerleyen yıllarda Roma ve Lombardlara da ev sahipliği yapar.

17. yüzyılda gerçekleşen deprem ve heyelanlar sonrası kasabada yaşam yok denecek seviyeye gelir. Bu doğal afetler nedeniyle de kasabadaki yapıların bazıları günümüze ulaşamaz. Orta Çağ mimarisinin gözde örneklerinden biri olan Civita di Bagnoregio, şirin görünümü ve merak uyandıran yapısı ile dikkat çeker. Ayrıca kasaba, Bucaione adlı yer altı tüneli ile de bir nekropol alanına sahiptir.

Etrüsk hazinesi bu değerli kasabaya ulaşım 1968’de yapılan 300 metre uzunluğundaki köprüden geçerek sağlanır. Tarihte 5 farklı girişi bulunsa da şu an sadece son dönemde inşa edilen köprü aktif olarak kullanılır. İtalya’nın cazibe merkezlerinden biri olan ‘’ölen kasaba’’ Civita di Bagnoregio’da günümüzde 10-15 kişinin halen yaşadığı bilinir.

Siz de bu karakteristik İtalyan kasabasına gitmek isterseniz sevimli dükkanların yer aldığı Corso Mazzini boyunca yürüyüp Belvedere’ye inebilir ya da nefes kesen manzaralar seyretmek için kasabanın dar sokaklarında keşfe çıkabilirsiniz.

Sofos olarak tüm bireysel seyahatlerinizi planlayabileceğimizi unutmayın!

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir