2024 Yılının Rengi Belli Oldu!

Pantone 2024 yılının rengini seçti! Peki bu ne anlama geliyor ve yılın rengi nasıl seçiliyor?

2000 yılı ile birlikte hayatımıza giren ‘’Yılın Rengi’’ artık her sene sonunda tasarım, kozmetik, otomotiv ve endüstri sektörü gibi daha birçok alanda kullanılmak üzere ilgiyle bekleniyor.

Ev dekorasyonundan teknolojik aletlere, gastonomiden grafik tasarıma, moda defilelerinden oyuncak dünyasına kadar birçok alanı etkileyen, o yıl her yerde görmeye başladığımız ve bir noktada beğenilerimizi şekillendiren yılın renginin nasıl seçildiği konusunda birçok görüş bulunuyor.

Bunlardan bazısı Pantone Renk Enstitüsü yetkililerinin yıl sonuna doğru bir odaya kapanıp gizli buluşmalar sonucunda belirlediğini bazısı ise hiçbir ön çalışma olmadan renk kartelasına dart atılarak rastgele seçildiğini söylese de işin doğrusu her ikisi de değil.

Yılın rengine kim karar veriyor? Pantone Renk Enstitüsü Başkan Yardımcısı Laurie Pressman anlatıyor:

Pantone Renk Enstitüsü’ndeki küresel renk uzmanlarından oluşan ekip sene sonuna kadar tüm dünyayı tarıyor. Uzmanlar o yılın ruhunu en iyi yansıtacak rengi bulana kadar trendleri, eğlence endüstrisindeki tüm prodüksiyonları, sanat galerilerini, modayı, ilham verici seyahat destinasyonlarını ve hatta sosyo-ekonomik koşulları araştırıp değerlendirmeye alıyor.

Yıl boyunca meydana gelen ve dünya çapında takip edilen olaylar, örneğin spor müsabakaları-teknolojik gelişmeler, rengin belirlenmesinde etkili olabiliyor.

Enstitü üyelerinin çok çeşitli coğrafya ve kültürlerden gelmesi ve çoğunun farklı şehirlerde kendi stüdyolarında olmalarından kaynaklı yılın belli döneminde bir odaya kapanıp renk seçildiği iddiasının aksine yılın rengine tüm yıl boyunca akıp giden bir konuşma sonucunda karar veriliyor.

Yılın rengini seçtikten sonra ise geriye o renge uygun bir etiketlemeyle isim vermek kalıyor. Rengi görünce uyanan duyguların isimle en iyi şekilde ifade edilmesini sağlamak için yoğun bir araştırma gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde 2024 yılı için seçilen ‘’Peach Fuzz’’ şeftali tüyü rengi sıcaklığı kucaklamak mottosuyla tanıtıldı.

‘’Yakınlık ve bağlantıya olan doğuştan gelen özlemimizi yansıtan bir renk tonu ararken, sıcaklık ve modern zarafetle ışıldayan bir renk seçtik. Şefkatle yankılanan, dokunsal bir kucaklama sunan ve gençlerle zamansızlar arasında zahmetsizce köprü kuran bir renk tonu.’’ – Yönetici Müdür, Pantone Renk Enstitüsü

📸: @pantone

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir