İnsan Sadece Ödediğine Gerçekten Saygı Duyar.

Her yıl yüzlerce başvuru alan, meraklılarının ilgiyle beklediği Michelin Guide’ın büyük lastik üreticisi Michelin tarafından verildiğini biliyor muydunuz?

Gelin bugün birlikte büyük bir prestij anlamına gelen Michelin yıldızının hikayesine birlikte bakalım.

Küçük bir Fransız kasabası olan Clermont-Ferrand’da Andre ve Edouard Michelin kardeşler 1889 yılında ünlü lastik şirketlerini kurar. Ancak bu dönemde ülkede sadece yaklaşık 3.000 otomobil bulunmaktadır. Michelin kardeşler yenilikçi bir yaklaşımla sürücülerin seyahat deneyimlerine yardımcı olmak ve kolaylaştırmak için içinde haritaların, lastik değiştirme bilgilerinin, yakıt noktalarının bulunduğu bir rehber hazırlar ve bunları ücretsiz olarak dağıtmaya başlar. Bu sayede araba ve lastik satışlarını arttırmayı hedeflerler.

       

1920 yılında ise ‘’İnsan sadece ödediğine gerçekten saygı duyar.’’ İlkesinden hareketle içinde Paris’teki en iyi otel ve restoranların bulunduğu yepyeni bir rehber hazırlanır ve bu kez 7 franka satılır. Rehberin restoran kısmının oldukça öne çıkmasıyla beraber 1926 yılında kaliteli yemek işletmelerini ödüllendirmek amacıyla restoranlara bir yıldız verilmeye başlanır.

Aradan 5 yıl geçtikten sonra sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi tanıtılır, ardından 1936 yılında ise restoranların bu yıldızları kazanabilmek için sahip olması gereken kriterler yayınlanır.  Günümüzde Michelin Guide 40.000’den fazla başvuruyu değerlendiriyor. En çok Michelin yıldızına sahip olan ilk üç ülke ise şu şekilde: Fransa (632), Japonya (413), İtalya (371).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir