2019 Turizmde Göbeklitepe Yılı İlan Edildi

Göbeklitepe Yılı

2019 yılının Göbeklitepe Yılı olması Şanlıurfalıları çok sevindirdi. Özellikle bölgedeki turizmin hareketleneceğini düşünen turizmciler, birbirinden keyifli Urfa turu seçenekleriyle bölgeyi merak edenlere sesleniyor. Peki, Göbeklitepe’yi bu kadar özel yapan ne?

Göbeklitepe Nerede?

2019 yılına adını veren Göbeklitepe’nin nerede olduğunu merak edenlerin sayısı bir hayli fazla. Biz de yazımıza Göbeklitepe’nin bulunduğu konumu anlatmakla başlayalım. Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 20 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Bu nedenle Urfalılar, 2019’un Göbeklitepe Yılı seçilmesinden dolayı çok gururlu ve mutludur. Neolitik döneme ait Göbeklitepe, günümüzdeki insanlara geçmişe dair bilgiler verdiği için çok önemlidir.

Göbeklitepe Tarihi

Göbeklitepe yaklaşık 12 bin yıl öncesinin inanç merkezidir. Ayrıca dünyanın en eski tapınağı ve yapıtı olma özelliğine sahiptir. Göbeklitepe,  kendisine en yakın tarihli tapınaktan 7.500 yıl daha eski olmasıyla insanların ve araştırmacıların dikkatini çekmektedir. Çünkü insanlar geçmişte yaşananları merak eder ve tarihi kalıntılar geçmişi aydınlatan işlevsel yapılardır.

Göbeklitepe’nin keşfi için çalışmalar 1995 yılında Klaus Schmidt önderliğinde başlamıştır. Aslında daha öncesinde de bölgeyle ilgili çalışmalar yapılmıştır fakat bölgede bulunan her şey normal buluntularla karıştırılmış ve Urfa Müzesi’nde sergilenmiştir. Kısacası Göbeklitepe’nin önemi uzun yıllar boyunca yanlış çıkarımlar yüzünden saptanamamıştır ve Türkiye’deki en önemli kalıntının değeri Alman bir bilim adamı tarafından keşfedilmiştir.

Göbeklitepe keşfinde ortaya çıkan önemli bulgulardan bir kısmı şöyledir;

  • Yapılan araştırmalar sonucunda önemli tahıllardan buğdayın atasının ilk kez Göbeklitepe eteklerinde ortaya çıktığı görülmüştür.
  • Ayrıca buradaki duvar işlemelerinin kabartma şeklinde olduğu gözlemlenmiştir. Bu da insanlara çok eski bir dönemdeki sanat anlayışını gösterme noktasında önemli olmuştur. Mağaralarda akrep, tilki ve boğa gibi farklı hayvanların figürlerinin olması insanlara o dönemdeki canlı popülasyonlarına dair fikir vermektedir.
  • Bunun dışında bölgede keşfedilen bir diğer önemli bulgu da; 3 boyutlu aslan kabartmasıdır. Bu durum araştırmacılara aslanların Neolitik dönemde günümüz Urfa’sının bulunduğu yerde de yaşadığını düşündürmüştür.

Göbeklitepe’nin Önemi

Göbeklitepe’de rastlanan buluntular tarihteki birkaç önemli fikrin değişmesini beraberinde getirdiği için tapınak, dünya sahnesinde bu kadar önemlidir. Örneğin; yerleşik hayata geçişi insanların tarım ve hayvancılığa geçmesiyle ilişkilendiren görüşe itibar Göbeklitepe sayesinde azalmıştır. Şöyle ki; Schmidt göçebe hayatın bitişini insanların Göbeklitepe gibi büyük tapınaklarda toplantılar yapmasıyla ilişkilendirmiştir. Bu fikrini insanların ibadet yerlerine yakın konuşlanmak zorunda kaldığı ve buradaki kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle tarıma başladıklarını söyleyerek pekiştirmiştir. Bu da yıllardır hakim olan yerleşik hayata geçiş konusuna dair yeni bir görüş olarak karşımıza çıkmıştır. Ayrıca belirttiğimiz gibi Göbeklitepe’nin keşfedilen en eski yapı olması araştırmacılara geçmişi yorumlama noktasında da birçok yeni fikir vermiştir ve bu da kronolojiyle birlikte çalışan tarih bilimi açısından önemli olmuştur.

2019 ve Göbeklitepe Yılı

Göbeklitepe, Türkiye’nin en özel bölgelerinden biridir ve insanlar da dünyanın en eski tarihi yeri olan Göbeklitepe’yi merak etmektedir. Ülkemiz açısından bu kadar önemli bir bölge olduğu için 2019 Göbeklitepe yılı ilan edilmiştir ve bu durumun ülke turizmine de olumlu etki sağlayacağı düşünülmektedir.

Göbeklitepe ve Urfa Turları

2019’un Göbeklitepe yılı seçilmesi, bölgeyi bilmeyen kişilerin de bölgeyi merak etmesini beraberinde getirdi. Bunun farkındalığıyla hareket eden turizmciler; birbirinden keyifli Urfa turu seçenekleriyle bölgeyi merak edenler için özel programlar hazırladı. Dünya’nın en eski yerleşim yeri Göbeklitepe’yi görmek isteyenler bu turlara katılarak kendilerine yeni anılarla dolu bir kültür turu hediye edebilir. Urfa turistik yerler baz alınarak hazırlanan bu geziler sayesinde Urfa’ya dair tüm merak ettiklerinizi keşfedebilir, yeni tatlar deneyimleyebilir ve Göbeklitepe’yi yerinde görebilirsiniz. Eğer Urfa’ya gidecekseniz ve orada ne yeneceğine dair fikriniz yoksa ‘Urfa Yöresel Yemekler’ yazımızı da okumanızı öneririz.

Eğer bu yazıyı okuduktan sonra siz de Urfa’ya bir yurt içi kültür turu yapmak istediyseniz ve Göbeklitepe’yi gidip yerinde görmek istediyseniz Sofos’un özenle hazırladığı uçaklı Şanlıurfa turuna dair tüm detayları Şanlıurfa Tur sayfasından öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir