Gaudi’nin Barselona’ya Bıraktığı Son Eseri; Casa Mila

Barselona diyince akla gelen renkli ve alışılmışın dışında eserlerin sahibi olan Antoni Gaudi ve Casa Mila’nın öyküsünü derledik. İyi okumalar!


Bir sipariş üzerine yapımına başlanan Casa Mila, ünlü mimar Antoni Gaudi’nin Barselona’ya bıraktığı son eseridir. İspanyolca’da ‘Mila’nın Evi’ anlamına gelen Casa Mila, halk arasında görüntüsünden dolayı ‘La Pedrara’ yani taş ocağı olarak da anılır.  Avukat, sanayici ve politikacı gibi unvanları olan Pedro Mila ve eşi hem oturacakları hem de kiraya verecekleri dairelerden oluşan bir apartman inşa ettirmek ister. Mila ailesi şehrin ana caddesinde bulunan ve Gaudi imzalı olan Casa Batlló’yu çok beğenir ve kendi evleri için aynı cadde üzerinde 2000 metrekarelik geniş bir alana sahip köşe binayı satın alır. 

Eylül 1905’te Casa Mila’nın yapımı için anlaşılan Gaudi, mevcut bina üzerinde çalışmak istemez ve burayı yıkma kararı alır. 2 Şubat 1906 tarihinde projesini belediye meclisine sunmasıyla inşa süreci başlar ve 31 Ekim 1912’de tamamlanır. Zemin kat, çatı ve cephe ile birbirine bağlanan iki ayrı binanın zemin katı Mila çiftinin yaşaması için dizayn edilir, kalan yerler ise yirmi adet kiralık daire olarak kullanılır. Binanın cephesi, kullanılan geometrik şekiller ve kemerlerle ve eğri duracak şekilde yerleştirilen kalker bloklarla bir dalga görünümünü andırır. Balkon ve pencerelerde Josep Maria Jujol’un hazırladığı dövme demir süslemeler kullanılır.

Gaudi, yapıda tamamen doğal taşlar kullanır ve yüzden duvarlar yük taşıyamaz. Bu ağırlığı taşımaları için ise çelik kirişler kullanır. Bu yöntem, cephenin kavisli olabilmesini sağlar. Ayrıca yine bu yöntem, iç duvarların rahatça yıkılabilmesine imkan verir. Bu sayede ev sahipleri iç mekanlarını genişletmek ya da yeniden tasarlamak isterse sorun yaşamazlar. Binanın diğer bir ilgi çeken noktası ise heykel formuna sahip ilginç bacalı çatısıdır. Bazı yerlerde tek bazı yerlerde ise küme halinde bulunan bu heykel-bacalar kireç taşı, cam ve mermer ile kaplıdır. 

İçi de dışı gibi düz çizgilere sahip olmayan Casa Mila’nın daireleri Art Nouveau ve ekspresyonist stillerin harmanlanmasıyla inşa edilir. Zeminde, iki renkte kereste zemin formları ve deniz motifleri ile bezenmiş döşeme parçaları kullanılır. Binanın ışığı alabilmesi ve havalandırma yapılabilmesi için inşa edilen avlular, binaya farklı bir hava katarken, giriş lobisinin tavanını süsleyen çiçek motifleri ve mitolojik sahneler görsel şölen yaratır. Ünlü mimar Antoni Gaudi’nin bu eseri modernizme damgasını vurmuş ve 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olmuştur. Casa Mila günümüzde Katalonya-La Pedrera Vakfı’nın etkinliklerine ve kamu kullanımına hizmet eder.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir