Eşsiz Bir Vermeer Sergisi!

Hollanda’nın ulusal müzesi Rijks, Hollanda tarihini son derece görkemli ve etkileyici bir biçimde ziyaretçilerine anlatır.


İlk açıldığında Amsterdam’da olmayan Rijks Müzesi, 19 Kasım 1789’da ‘’prestij projesi’’ olarak planlanır ve 1800 yılında Lahey’de açılır. Ulusal Sanat Galerisi olarak tasarlanan bu müze önemli tarihi eserleri saklamak için de bir yer sunmuş olacaktı. Müze hem yurttaşların koleksiyonlarından hem de Hollanda Doğu Hindistan Şirketi gibi ulusal kurumlardan 200’den fazla sanat eserini bir araya getirir.

1808’de Hollanda Krallığı Napolyon Bonapart’ın yönetimi altındadır. Bu dönemde müze koleksiyonları yeni başkent, Amsterdam’a taşınır. Rijks Müzesi, aslen belediye binası olan Kraliyet Sarayı’nda ziyaretçilerini karşılamaya başlar ve yıllar içerisinde yapılan sergilerle büyük beğeni toplar.

Müze bünyesinde Johannes ya da Jan Vermeer, Vincent Van Gogh, Rembrandt Harmenszoon van Rijn gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini barındırır. 2023 yılında Amsterdam’daki Rijks Müzesi muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 10 Şubat’ta başlayacak ve 4 Haziran’da sona erecek bir sergiyle Vermeer’in eserleri bir araya getiriliyor. Vermeer’in hayatı boyunca yaptığı 34 tablodan 24 tanesi dünyanın dört bir yanındaki özel koleksiyonlardan ve müzelerden ödünç alınarak Amsterdam Rijks Müzesi’ne getiriliyor.

Müzenin koleksiyonundaki Vermeer tabloları ile birlikte toplam 28 adet tablo sanatseverlerin ziyaretine açılıyor. Ayrıca Rijks Müzesi tüm dünyada sanatseverlerin takip edeceği bu serginin Haziran ayında sona ereceğini ve tarihin uzatılmayacağını ve bir daha bu kadar kapsamlı bir Vermeer sergisinin düzenlenmesinin zor olduğunu paylaştı.

SOFOS olarak biz de bu eşsiz sergiyi görmeye Amsterdam’a gidiyoruz! Sanat Tarihçisi Feride Bozcu ile 29 Mayıs – 2 Haziran arasında Amsterdam’da Sanata Seyirci Oluyoruz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir