İtalya’yı Bu Filmlerle Tanıyın

Her şehri birbirinden özel sokaklarla dolu, her sokağı yaşanmışlıklarla bezeli ve her yanı tarih kokan ülke, İtalya’yı siz de merak ediyor musunuz? Cevabınız evet ise sizin için özenle seçtiğimiz ve İtalya’da hüküm süren ruhu doruklarınıza kadar hissetmenizi sağlayacak film önerilerimize başlıyoruz.

İngiliz Hasta (The English Patient)

Filmin yapım yılı: 1996

Filmin yönetmeni: Anthony Mingella

Oyuncular: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, William Dafoe, Colin Firth

Filmin türü: Dram / Romantik

Filmin IMDB Puanı: 7.4

Filmin Konusu: Ünlü romancı ve şair Michael Ondaatje’nin aynı isimli kitabından uyarlanan ve toplamda 9 Oscar ödülü alan film, bir harita yapımcısı olan Kont Lazslo de Almasy’nin Sahra Çölü’ndeki birkaç bölgenin haritasını çıkarmak için görevlendirilmesiyle başlar. Görevi sırasında bir arkadaşının eşine vurulan Almasy, çölde yaşadığı bu serüvende hem gerçek aşkla hem de gerçek acıyla karşı karşıya kalacaktır. 2 saat 42 dakika uzunluğundaki filmin geçtiği diğer yer de İtalya’dır. Almasy, çölde bir kaza geçirip yandıktan sonra hafızasını yitirmiş halde İtalya’daki mülteci kampına getirilmiştir ve burada Hemşire Hana ile birlikte Almasy’nin anılarına başlayan yolculuk filmin odak noktasıdır.

Film ve İtalya: Dünyaca ünlü film English Patient’da 2 ana mekan vardır. Bunlardan ilki; Almasy’nin sağlıklı olduğu zamanların geçtiği Sahra Çölü’dür. Diğer mekan da Almasy’nin yandıktan sonra geldiği İtalya’dır. Filmi izlerken kusursuz bir dram filmi izliyor oluşunuzun yanı sıra: İtalya’nın farklı bölgelerinden esintilerle dolu bir tura çıkacaksanız.  Roma, , Pienza, Arezzo Siena, Trieste ve Venedik manzaralarıyla süslü bu film, sizin gerçek aşkla ilgili fikirlerinizi sınarken aynı zamanda tarihe tanıklık etmenize de zemin oluşturacak.

Karanlıkta bir gün ne kadar sürer? Ya da bir hafta?

Roma Tatili (Roman Holiday)

Filmin yapım yılı: 1953

Filmin yönetmeni: William Wyler

Oyuncular: Audrey Hepburn, Gregory Peck

Filmin türü: Romantik/ Komedi

Filmin IMDB Puanı: 8,1

Filmin Konusu: Güzeller güzeli prenses Ann’in protokollerle dolu bir Avrupa seyahatine çıkmasıyla başlayan film, prensesimizin Roma’ya varması ve bu şehirde dışarıdaki sıradan insanların neler yaptığını merak etmesiyle gelişir. Bir şekilde sahip olduğu sorumluluklardan kaçan Ann, kendini sıradan bir genç kadın gibi göstererek Roma sokaklarına bırakır. Bu sırada Amerikalı paparazzi Joe ile yolu kesişen Ann, kendini büyük bir aşkın içinde bulur. Arka planda Roma sokaklarının güzelliğini gözler önüne seren Roman Holiday, sizi İtalya’nın başkentinin eşsiz atmosferiyle tanıştırarak ülkeye dair fikir sahibi olmanızı sağlayacak.

Film ve İtalya: Roman Holiday, belirttiğimiz gibi İtalya’nın başkenti Roma’yı tanıyarak ülkeye dair fikir sahibi olmak isteyenlerin yöneldiği ilk filmlerden biri… Şehrin gece hayatını, gezilecek meydanlarını, bisikletle gezilecek alanlarını ve güzelliklerini beyaz perdeye taşıyan filmi izleyerek İtalya’nın kültürüne dair, İtalya’da aşka yüklenen atfa dair ve ülkenin güzelliklerine dair fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca filmin romantik komedi alanında oldukça başarılı bir eser olduğunu da belirtmek isteriz.

Filme dair ufak bir bilgi (Spoiler): Film, Audrey Hepburn’ün başrolde oynadığı ilk filmdir ve yönetmen bu filmde onun daha iyi bir oyunculuk sergileyerek ününü duyurmasını istemiştir. Filmde, Joe ve Ann’in ayrılma sahnesinde Hepburn, hakkını vererek ağlamayı başaramamıştır. Bu duruma sinirlenen yönetmen Audrey Hepburn’ün sahneyi layığıyla kotarması için eğer filmde başarısız olursa oyunculuk kariyerinin istediği gibi devam etmeyeceğini söyleyerek onu ağlatmıştır. İçinde bulunduğu duruma canı sıkılan Hepburn, yaşadığı karamsar ruh hali sayesinde filmdeki veda sahnesinde başarılı bir oyunculuk sergilemiştir.

 “Dünyanın ihtiyacı olan; genç erkeklerin kalbinde taşıdığı iyilik ve nezakettir.”

 

Hayat Güzeldir (La Vita E Bella)

 

Filmin yapım yılı: 1997

Filmin yönetmeni: Roberto Benigni

Oyuncular: Roberto Benigni, Giorgio Cantarinii Nicoletta Braschi

Filmin türü: Dram

Filmin IMDB Puanı: 8,6

Filmin Konusu: Tüm zamanların en çok ses getiren filmlerinden Hayat Güzeldir, başroldeki Guido’nun güzeller güzeli öğretmen Dora’ya aşık olması ve onunla evlenmesiyle bir peri masalı tadında başlar. Filmde her şey harika giderken hatta çiftin dünyalar tatlısı bir çocuğu da olmuşken ansızın II. Dünya Savaşı patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına alınan ailenin yaşadıklarını beyazperdeye yansıtan film: Guido karakteri üzerinden bir babanın çocuğu için yapabileceklerinin ne kadar sınırsız olduğunu vurgular nitelikte bir başyapıt. Filmin ilk yarısında yüzünüzde oluşacak gülümseme ikinci yarısında yerini gözyaşlarına bırakacak. Eğer bu başarılı filmi hala izlemediyseniz; seyrederken yanınıza peçete almayı unutmayın.

Film ve İtalya: Filmin konusunda da bahsettiğimiz gibi La Vita E Bella aslında bir peri masalı olarak başlıyor.  Bu peri masalına İtalya’nın Toscana ve Umbria’dan birbirinden güzel, İtalya’da olmayı arzu etmenizi sağlayacak manzaralar eşlik ediyor. La Vita E Bella’yı izleyerek İtalya’nın birbirinden güzel şehirlerinden keyif dolu sahnelere şahit olabilir, ayrıca savaşın insanlar ve çocuklar açısından ne kadar kırıcı bir olgu olduğuna dair yeniden fikir sahibi olabilirsiniz.

Sessizlik, en güçlü çığlıktır.

Cennet Sineması (Nuovo Cinema Paradiso)

 

Filmin yapım yılı: 1988

Filmin yönetmeni: Giuseppe Tornatore

Oyuncular: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili

Filmin türü: Dram

Filmin IMDB Puanı: 8,5

Filmin Konusu: Filmin başkarakteri Salvatore, ünlü bir yönetmendir. Bir arkadaşının ölüm haberini alınca çocukken yaşadığı kasabaya geri dönen Salvatore, yıllar sonra geldiği bu kasabada çocukken yaşadığı anıları yeniden hatırlar. 30 yıl önce küçük bir çocuk olan Salvatore, Cinema Paradiso isimli sinemadaki Alfred ile yaşadıklarını ve bu yaşadıklarının onun hayatı üzerindeki etkilerini anımsar. Prodüksiyoncu olarak çalışan Alfred’in yardımı ve desteği sayesinde içindeki sinemaya dair tutkuyu keşfeden Salvatore’un anılarını beyazperdeye taşıyan film, İtalya’dan çıkan en başarılı yapıtlardan biri olarak kabul görmektedir.

Film ve İtalya: İtalya’dan çıkan en başarılı yapıtlardan biri olarak anılan Nuovo Cinema Paradiso’yu izleyerek: Palermo, Roma ve Lazio’dan birbirinden güzel manzaraları da seyre dalabilirsiniz. Özellikle 30 yıl aralıkla söz konusu kasabanın durumunu gözler önüne seren yapım sayesinde İtalya’da 30 yılda değişenlere dair fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca filmde birçok siyasi mesaj da var. Eğer siyaset ilgi alanlarınızdan biriyse bu filmi seveceğinize eminiz.

“Arkadaşlarımı görünüşlerine, düşmanlarımı zekalarına göre seçerim.”

Mussolini İle Çay (Tea With Mussolini)

 

Filmin yapım yılı: 1999

Filmin yönetmeni: Franco Zeffirelli

Oyuncular: Maggie Smith, Judi Dench, Joan Plowright

Filmin türü: Dram, Komedi, Savaş

Filmin IMDB Puanı: 6,9

Filmin Konusu: 1934 yılında Floransa’da bir grup seçkin hanımefendi her öğleden sonra çay içmek için toplanmaktadır. Bu kadınlardan biri Britanya’nın eski İtalya Büyükelçisinin dul eşi, biri artist ve bir diğeri de Amerikalı bir arkeologdur. Her gün buluşan ve birlikte keyifli vakit geçiren bu kadınlardan Mary, bir gün Luca isimli bir çocuğu evlat edinmiştir ve tüm kadınlar da kendini bu çocuğa yakın hissetmeye başlamıştır. Luca ile birlikte harika bir hayat yaşayan bu hanımefendilerin yaşamları, İtalya’daki politik ortamın değişmesiyle birlikte altüst olmaya başlamıştır ve gruptaki tüm kadınlar Luca’nın artık hayata tek başına göğüs germesi gerektiğinin farkındalığıyla yüzleşmek zorunda kalmıştır.

Film ve İtalya: Filmin özellikle ilk yarısı izleyiciye Floransa’dan harika görüntüler sunmaktadır. Floransa’da hüküm süren günlük hayatı, her gün birlikte çay içen kadınların neşe dolu yaşamını ve şehrin birbirinden güzel sokaklarını beyazperdeye taşıyan Tea With Mussolini’yi izleyerek ayrıca İtalya’da yaşayan insanların II. Dünya Savaşı’ndaki faşist ortamdan nasıl etkilendiklerini de görebilirsiniz.

İhtiyar hanımefendileri öldürmekle kahraman olacağınızı mı sanıyorsunuz?

İtalya’yla ilgili size vereceğimiz öncelikli film önerileri yukarıdakiler… Hepsini keyifle izleyeceğinize ve izledikten sonra da İtalya’da olmak isteyeceğinize inanıyoruz. Eğer İtalya’nın ünlü şehirlerinden Floransa’ya bir tur yapmak isterseniz gezmeniz gereken yerlere dair detayları  “Floransa’da Gezilecek Yerler” yazımız ile keşfedebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir