Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Nedir?

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), dünyanın kültürel ve doğal mirasının araştırılması, korunması, sürdürülmesi ve iletişim kurulmasına kendini adamış uluslararası bir organizasyondur.


Müzelerin ihtiyaçlarına göre gelişen ICOM 1946’da kurulur, ardından organizasyonun kurulması şerefine Paris’te ilk toplantı yapılır ve Meksika’da ilk genel kurul gerçekleştirilir. 1948 – 1965 yılları arasında faaliyet alanını genişleten ICOM müzelerin ihtiyaçlarını karşılamak konusunda da giderek profesyonelleşir. Bu dönemde organizasyon; sergilerin eğitici rolü, kültürel malların uluslararası dolaşımı ve korunması üzerine konferanslar düzenler.

 

Projeler, faaliyetler ve harcamaların arttığı bir dönemde üyelik aidatlarının 8 yıl boyunca değişmemesi ve müzenin toplumdaki değişen rolüne bağlı olarak yeni bir müze türünün ortaya çıkması sonucu ICOM kendini kronikleşmiş bir projenin içinde bulur, 1970’lerin başında organizasyonun varlığı riske girer. Bu duruma karşı geliştirilen tek çözüm ise üyeliği ve gelen aidatları artırmaktır.

O zamana kadar aktif üye sayısı Ulusal Komite başına 15 ile sınırlandırılırken, 1971’de düzenlenen konferansın ardından ICOM, bireysel üyelere eşit statü verme fikrini ortaya koyar. Üç yılın ardından Kopenhag’da aktif üyeler ile ortak üyelerin tek bir kategori oluşturması kabul edilir. Çözülen bu krizin sonunda organizasyon yavaş yavaş kendine gelir ve gelişmekte olan ülkelerde faaliyet göstermeye başlar. Bu bağlamda Asya, Afrika ve Latin Amerika’da bulunan gelişmekte olan ülkelere müze personeli ve restoratörlerin eğitimi için olanak sağlar.

Topluma ve gelişimine hizmet eden müzeler üzerine bir politikanın nihai hale getirilmesi konusunda önemli başarılar elde eden ICOM, küresel eylemleri ile görünürlüğünü artırır ve itibarını sağlamlaştırır.

Günümüzde de son derece aktif bir şekilde faaliyetlerini yürüten bu organizasyon, birçok ülkeye müze işletmek ve somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasını alanlarında eğitim vermeye devam eder.
Toplumların kültürel değerlerini koruması ve geliştirmesiyle ilgili son derece başarılı projeler hazırlayan ICOM’un 2016 – 2020 yılları arasında başkanlığını Mimar Sinan ve Boğaziçi Üniversitelerinde yüksek lisans ve lisans dersleri de veren Suay Aksoy yapmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir