Bronz Çağ’dan Günümüze Makyaj!

Makyaj ve kozmetiklerin kullanımı Bronz Çağ’dan günümüze kadar dayanır.

Her dönemin ise kendine özgü makyaj pratikleri mevcuttur. Eski kozmetik ürünlerin içeriğinde en yaygın olarak bulunan maddelerden birinin de zehirli bir maden olan kurşun olduğunu biliyor muydunuz?

Kozmetikte kurşun kullanımı Antik Yunan’dan 19. yüzyıla ve hatta günümüze kadar ulaşmaktadır. Kurşun zehirlenmesi; kısırlık, yüksek tansiyon, erken menopoz gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Eski dönemlerde belli başlı kadınların kozmetik ürünlerden kaynaklı kurşun zehirlenmesi yaşadığı bilinen bir gerçektir. Peki kurşun içerikli makyaj malzemeleri neden bu kadar çok tercih ediliyordu?

Bir mağazanın makyaj reyonlarına bakılınca, “aydınlatma,” “ışıldama,” “parlaklık” ve “ışıltılı” gibi kelimeler göze çarpar. Ayrıca parlaklığı azaltmayı veya kusurları bulanıklaştırmayı vaat eden ürünler de oldukça yaygındır. Bu modern ürünler, cilt üzerindeki ışığın yansıma şeklini değiştirir, bu da güzelliği artırıcı bir etki olarak algılanır. Medyada portre edilenin aksine kurşun içeren makyajlar bembeyaz bir görüntüye değil oldukça doğal bir görüntüye sahiptir. Günümüzde kullanılan makyaj malzemelerine benzer şekilde, kurşun içeren makyaj malzemeleri ışığın yansımasını artırmaktadır. Bu da cilde daha genç ve canlı bir görünüm kazandırmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre kurşun içeren makyaj malzemelerinde kullanılan formüller birbirinden farklıdır. Kurşun deriden kolay şekilde geçebilen bir madde değildir ve zehirlenme için solunması veya yenilmesi gerekir. Bu yüzden makyaj malzemelerinin toksikliği, içerisindeki kurşunun derinin altına ne kadar nüfuz edebilen bir formülle birleştirildiğine bağlıdır. Bu nedenle bazı tariflerin az sorunla kullanılabilmiş olması mümkündür. Genç kadınları ölümcül derecede hasta eden tarifler ise, muhtemelen kurşunun cilt yoluyla emilmesi nedeniyle bu kadar zehirliydi.

Şu ana kadar gözlenen en zehirli formül 1. Elizabeth’in kullandığı sirke ve kurşun karışımıdır. Bu karışım öteki karışımlara kıyasla derinin altına daha fazla nüfuz ediyordu. Kraliçenin sağlık sorunlarının bir kısmının kurşun zehirlenmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı veya bu durumla kötüleşip kötüleşmediği hala akıllarda kalan sorulardandır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir