Antik Dönem Turistleri
Antik Romalılar ve Antik Yunanların tatil amaçlı Mısır’a gittiğini biliyor muydunuz?
Şu an Mısır’da ziyaret edilebilen kral mezarları ve tapınakların çoğu Antik Yunanlılar ve Antik Romalılar için popüler destinasyonlardı. Ziyaretçilerinin bazıları doktor, bazıları filozof, bazıları ise yüksek rütbeli yetkililerdi. Aslında III. Amenhotep’e ait olan mezarda Truva kahramanı Memnon’un yattığına inandıkları için Mısır ziyareti sadece gezi değil, aynı zamanda bir tür hac amacı da taşımaktaydı.
Antik dönem turistlerinin modern turistlerle oldukça benzer bir seyahat planı vardı: İskenderiye’den başlayıp Ra Tapınağı’nı görmek için Heliopolis’e devam etmek ve Piramitler’i görmeye Memphis’e doğru yol almak. Ancak bu turistler ziyaret etmekle kalmamış, tapınakların ve mezarların duvarlarına şu an “graffiti” olarak adlandırabileceğimiz yazılar bırakmışlardır. Krallar Vadisi’ndeki V. ve VI. Ramses’e ait mezarların duvarlarında da Antik Yunan harfleriyle yazılmış “Ziyaret ettim ve lahit dışında hiçbir şeyi beğenmedim.” yazılmıştır.
Bir başka duvarda Antik Yunan harfleri ile “Hiyeroglifleri okuyamıyorum.” yazılmış ve altına farklı birisi tarafından bu yoruma istinaden “Hiyeroglifleri okuyamamayı neden bu kadar önemsiyorsun? Sorununu anlayamıyorum.” diye cevap verilmiştir. “Ben İtalya’dan Ammonios, burayı gördüm ve hayranlık duydum.” Bu yazı ise yetkili olmayan ancak muhtemelen Roma imparatorunun korumalarından olan Ammonios isimli biri tarafından bırakılmıştır.
Sofos olarak geçtiğimiz şubat ayında #SofosDostları ile Mısır’a gitmiş, bu nefis tapınaklarda Feride Bozcu ile yerinde seminerler yapmış ve yanımıza kalan bir seyahat daha gerçekleştirmiştik.
Tabi ki tarihi eserlerin üzerine bir şey yazmayalım ama siz asırlar sonra okunacağını bilseniz ne yazmak isterdiniz?