Coca-Cola’nın Komando Harekatını Duydunuz Mu?

Dünyaca ünlü bir marka olan Coca-Cola’nın ezeli rakibi Pepsi’yi Venezuela’da bir gecede komando harekatı ile piyasadan sildiğini biliyor muydunuz?


Venezuela’da 57 yıldır Pepsi Cola’yı şişeleyip pazarlayan Cisneros Grubu, ürün pazarının genişleyebilmesi için Pepsi’nin yeni yatırımlarda bulunması gerektiğini belirtmektedir. Ancak Pepsi yönetiminin Latin Amerika’nın ünlü grubu Cisneros’a beklediği yatırımı yapmaması ve konuyla ilgilenmemesi iki şirket arasında soğukluk yaratmıştır.

Venezuela halkının tüketim alışkanlıklarını değiştiremeyen Coca Cola bu durumu kullanarak Cisneros ile anlaşma imzalaması üzerine CEO Douglas Ivester’ı gizlice Karakas’a göndermiştir.

Pepsi’nin pazardaki 57 yıllık hakimiyetini kıran anlaşma Cisneros grubuna istediği kaynakları fazlasıyla sağlamıştır; 500 milyon dolarlık çek, şişeleme fabrikalarında kapasite arttırımı ve yeni tesisler için ortak yatırım sözü. Anlaşmanın imzalandığı gece binlerce işçiyle birlikte şehirdeki tüm Pepsi reklamları kaldırılmış, kamyonların üzerindeki amblemler değiştirilmiş, fabrikalardaki Pepsi renklerinin üstü Coca Cola renkleriyle boyanmış, işçilere yeni Coca Cola iş elbiseleri verilmiş ve uçaklarla 250 milyon şişe Coca Cola getirilmiştir.

Venezuela halkı uyandığında Pepsi gitmiş, yerine Coca Cola gelmiştir. Ülkenin ekonomi bakanı bu komando harekatını ‘darbe’ olarak yorumlamıştır. CEO’nun yorumu ise şu şekildedir: “Venezuela’da pazar payımız %10 bile değildi. Şimdi bir gece de %90’a çıktı.’’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir