Kamelyalı Kadın

Kamelyalı Kadın romanını okumuş muydunuz?

Alexander Dumas Fils’nin 1848 yılında yazdığı ve 19. yüzyıl Fransa’sını anlattığı romanı büyük ilgi ve beğeni görür. Alexander Dumas Fils, Alexander Dumas Père ve metresi Laure Labay’ın ilişkilerinden dünyaya gelir. 19. yüzyıl Fransız toplumunda moda olduğu üzere babası gibi kendisinin de Alphonsine Plessis adında bir metresi vardır. Bu detay bizlere romanın otobiyografik özellikler taşıdığını gösterir. Kamelyalı Kadın, annesi tarafından şiddet gören ve bu işkenceye daha fazla dayanamayıp Paris’e giden Marguerite Gautier’nin hikayesini anlatır.

Marguerite geldiği köye kıyasla tuzaklarla dolu Paris’te yosma olarak hayatını sürdürmeye başlar. Romanın erkek kahramanı avukat Armand Duval ile Marguerite Gautier’nin karşılaşması hikayenin dönüm noktalarından biridir. Armand diğer erkeklerin aksine Marguerite’i aklını kaçıracakmış kadar çok sever. Armand’nın sevgisine karşılık veren Marguerite, sadece aşık olduğu erkeğin sevgilisi olmak ve daha önce yaşadığı hayatı sonlandırmak ister. Fakat yaşadığı lüks hayatın alışkanlıklarını terk etmek ve verdiği kararlar sonucunda ödemek zorunda olduğu borçlar onun için kolay olmayacaktır. Ayrıca Armand’nın babası da oğluyla bir ‘’yosma’’nın aşk yaşamasına karşı çıkar ve ayrılmaları için elinden geleni yapar.

Kitap boyunca Alexander Dumas Fils yosma kadınları ve bu yola düşen kadınlara acır, onların diğer kadınlardan farklı olmadığını söyler ve okuyucunun kalbinde bu kadınlara karşı merhamet duygusu uyandırmaya çalışır. Bu tavrının garipseneceğini önceden tahmin eden yazar bu eleştiriler için ‘’ Bu söyleyeceğim pek çok kişiye gülünç gelebilir, ama bitmez tükenmez bir hoşgörüyle bakarım kapatmalara ve bu hoşgörüyü kimseyle tartışma zahmetine girmem.” der.

Ayrıca “Günahın savunuculuğunu yapacak değilim, ama oturup Tanrı’ya yakardığını işittiğim her yerde, soylu talihsizliğin yankısı olacağım.” der Alexander Dumas Fils. Kamelyalı Kadın eseri gerek dilinin akıcılığı ile gerek de hikayenin etkileyiciliği ile dünya klasikleri içerisine girmeyi başarmıştır. Siz bu kitabı sevmiş miydiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir