Hollanda’nın Peynir Başkenti: Alkmaar

Bugünkü konumuz peynir, peynir peynir!

Hollanda’nın bir peynir başkentine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Gelin Alkmaar’ı birlikte keşfedelim.

Kuzey Hollanda eyaletinde yer alan Alkmaar, geleneksel peynir pazarıyla ünlü olan popüler bir şehirdir. Amsterdam’a 30 dakika mesafede yer alan şehir gastronomi, kültür ve doğal güzelliğin birleştiği bir noktadır. Tarihte ismi ilk kez 10. yüzyıl belgelerinde görülen Alkmaar, 1254 yılında şehir statüsü kazanır. Şehrin ilk yerleşim yeri su baskınlarına karşı koruma sağlamak adına kum setlerinin üstüne inşa edilir.

 

Alkmaar, otantik peynir tatları arayanlar için vazgeçilmez bir noktadır. Dünyanın dört bir tarafından binlerce turist bölgeye özgü peynirler için Alkmaar’a seyahat eder. 16-17. yüzyıldan beri varlığını sürdüren bu pazar hiç şüphesiz şehir için son derece önemlidir.

Peynir Pazarı mart ayının son cumasından eylül ayının son cumasına kadar 10.00 ile 13.00 saatleri arasında gerçekleşirken temmuz ve ağustos aylarına gelindiğinde bu Pazar, salı akşamları 19.00-21.00 arasında kurulur. Waagplein Meydanı’nın ev sahipliği yaptığı Hollanda’nın en eski ve en büyük Peynir Pazarında geleneksel peynir ticareti gösterisi de yapılır. Mart ayının sonundan eylül ayının sonuna kadar her cuma gerçekleştirilen bu gösteride Peynir Babası Kaasvader’in liderliğinde Peynir Taşıyıcıları Loncası peynirlerle dolu ahşap taşıyıcılarla ileri geri koşturur.

 

Bu pazarda Edam ve Gouda gibi iyi bilinen Hollanda peynir markalarının aksine bölgede üretilen yerel peynirler öne çıkar. Fakat Peynir Pazarından peynir almak mümkün değildir. Peynirlerin satışı pazarın dışında yer alan Orta Çağ’dan kalan bir tartı evinin önündeki tezgahlardan yapılır. Ayrıca bölgede ziyaret edebileceğiniz bir Peynir Müzesi de vardır.

Yolunuz Hollanda’ya düşerse bu güzel şehri görüp peynir tadımı yapmadan gelmeyin deriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir