2024 Yaz Olimpiyatları ve Seine Nehri Krizi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına sadece 17 gün kaldı. Bu yılki yaz olimpiyatları hakkında arkadaş ortamlarınızda satabileceğiniz bilgiler ile karşınızdayız:)

2024 Yaz Olimpiyatları veya resmi adıyla Games of the XXXIII Olympiad, Paris’te 26 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu etkinlik ile Paris tam 100 sene sonra yeniden olimpiyatlara ev sahipliği yapacak. 32 spor dalının olduğu organizasyona bu sene ilk kez break dans da eklenirken Olimpiyat Oyunlarının mottosu ‘’Paylaşmak için Yapıldı’’ olarak belirlendi. Olimpiyat etkinliklerinin çoğu Paris ve Saint-Denis, Le Bourget, Nanterre, Versailles ve Vaires-sur-Marne gibi komşu şehirlerde yapılacak.

Bildiğiniz üzere Olimpiyat Oyunlarında özel bir sembol, maskot ve madalya tasarımı oluyor. Bu sene Paris 2024’ün logosu üç simgenin birleşiminden oluşuyor: Sporun simgesi olan altın madalya, Olimpik ve Paralimpik Hareketin simgesi olarak alev ve Fransa’nın simgesi olarak da Marianne. Madalyaların ön yüzlerinde Eyfel Kulesi’nin inşaatından çıkarılan hurda demirden yapılan altıgen biçiminde bir jeton bulunacak ve üzerine Olimpiyat Oyunlarının logosu işlenecek. Madalyaların arka yüzünde ise Yunan zafer tanrıçası Nike’nin, 1896’da ilk modern Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Panathenaic Stadyumu’nun içinde yer aldığını göreceğiz. Fransız darphanesi Monnaie de Paris tarafından 5.084 adet üretilen bu madalyalar Paris merkezli lüks mücevher firması Chaumet tarafından tasarlandı.

Olimpiyat Oyunlarının yapılacağı şehirlerde güvenlik de son derece önemli bir konumda yer alıyor. Fransa bu konuda Europol ve Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı ile ‘’oyunlar sırasında güvenliğin güçlendirilmesine yardımcı olmak’’, “operasyonel bilgi alışverişini kolaylaştırmak” ve “uluslararası kolluk kuvvetleri işbirliğini” sağlamak üzere bir anlaşmaya vardı. 8,3 milyar Euroya mal olması beklenen 2024 Yaz Olimpiyatlarının açılışı 26 Temmuz’da yerel saat ile 19.30’da yapılacak. 600.000 kişinin katılması öngörülen tören ilk kez geleneksel bir stadyum ortamı dışında, Seine Nehri’nde, gerçekleşecek.

Tüm bunlarla birlikte Paris’te Seine Nehri’nde yapılması planlanan yüzme ve triatlon yarışları için büyük tartışmalar mevcut. Nehirdeki suyun mevcut temizlik durumu bu etkinliklerin düzenlenmesi için gerekli şartları sağlamadığı gibi Mayıs ayındaki yoğun yağışlar sonrasında yapılan son ölçümlerde E.coli seviyesinin normalden üç kat fazla olduğu görüldü. Kentin yüzme etkinlikleri için herhangi bir yedek planı bulunmazken Parisliler Seine Nehri’nin temizlenmesi için gerekli olan 1,5 milyar Doların kamu kaynaklarından kullanılmasından oldukça rahatsız. Paris mahallerinin yoksullukla baş etmeye çalıştığı bir zamanda Olimpiyat Oyunları için harcanan paralara kızan halk, doğal atıklarla (💩) nehri kirleterek idarecileri protesto ediyor. 26 Temmuz’daki açılış seremonisi ile bizler de Seine Nehri’nin ne durumda olduğunu ve hangi tarafın ‘’kazandığını’’ görmüş olacağız.

Türkiye’nin 59 sporcu ile katılacağı 2024 Yaz Olimpiyatlarında sizin takip etmekten en çok keyif alacağınız spor hangisi olacak?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir