Dünyayı anlamlandırmamızda bize yol gösterici olan renkler hakkında birçok bilimsel araştırma yürütülmüştür. En yaygın kabul Newton’un Renk Teorisi olsa da renklerin psikolojik anlamlarını inceleyen Goethe’nin Renk Kuramı da oldukça önemlidir.
Isaac Newton ışık üzerinde yaptığı deneylerle kırmızı, turuncu, mavi, lacivert ve mordan oluşan bir skala elde etmiştir. Bu teoriyi eleştiren isimlerden birisi Alman düşünür ve edebiyatçı Goethe’dir. Newton’un aksine Goethe 7 renk yerine sadece 2 ana renk olduğunu savunur. Bu ana renkler mavi ve sarıdır. Newton duruma matematiksel yaklaşarak renkleri beyazdan türetir ancak Goethe’ye göre renkler beyaz ve siyahın yani açık ve koyunun karşılaştığı yerde oluşur.
Goethe renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini ve anlamlarını açıklayacak bir renk teorisi geliştirmiştir. Ona göre renk, hangi malzeme üzerinde kullanıldığı fark etmeksizin zihnimizi iyi veya kötü etkilemektedir. Goethe’nin renk çarkına baktığımızda her renk bölümünü güzel, asil ve iyi olarak sınıflandırdığını görürüz. Artı kutup diye adlandırılan kısımdaki renklere baktığımızda sarı neşeli ve canlı anlamını taşırken, eksi kutupta yer alan mavi sakin ve soğuk bir renktir. Yine aynı şekilde turuncu enerjiyi ve huzuru temsil ederken, mor tedirgin edici ve negatif kabul edilir.
Tüm renkleri içinde bulunduran kırmızı, Goethe’ye göre ciddiyet ve zarafeti temsil eder. Yeşil ise dinlendirici özelliğe sahip olduğundan tarafsızdır. Peki siz renklerin psikoloji üzerinde bir etkisi olduğuna inanıyor musunuz?
Bir süredir okuyamıyordum Sofos Blog kısmını. Birikmiş okunacaklar. Çok kıymetli bu kısım. Merakınızı birçok şeye celbedecek farklı alanlarda bir kapı mahiyetinde. seminerlere katılamıyorsanız bile bu kısmı mutlaka okuyun derim.