Bilim insanı olarak para kazanan ilk kadın: Caroline Herschel
Bilim insanı olarak para kazanan ilk kadın: Caroline Herschel
1700’lerin Almanyası’nda doğan Caroline Herschel, gökyüzüne meraklı bir çocuktur fakat yaşadığı dönemin toplumsal normları kadınların çalışmasını ve kamusal alanda gözükmesini hoş karşılamaz. Fakat gökbilimine duyduğu ilgi dönemin normlarının önüne geçmeyi başarmış ve Caroline başarılı bir bilim insanı olmuştur.
Caroline’in babası Isaac müzisyendir ve çocuğunun matematik, yabancı dil ve müzik gibi temel eğitimleri alması gerektiğini savunur. Annesi Anna Ilsa ise kız çocuklarının eğitim almasının gereksiz olduğunu düşünerek Carolin’i ev işi öğreterek yetiştirmeye çalışır. Caroline 10 yaşında tifüs hastalığına yakalanır ve fiziksel gelişimi durur, boyu 1.30 metrede kalır ve sol gözünde görme kaybı başlar. Annesi bu hastalığın sonucunda kızının asla evlenemeyeceğini düşünür ve onu evin hizmetçisi gibi yetiştirmeye karar verir. Bu noktada Isaac kızının eğitimini üstlenir ve annesinden gizli olarak evde temel dersleri öğrenmesini sağlar.
Caroline’in abisi William da astronomiye oldukça ilgilidir hatta uzun bir süre Caroline’in çalışmaları abisinin gölgesinde kalmıştır. Babalarının ölümünden sonra iki kardeş İngiltere’ye gider. William burada Isaac Newton’un teleskop tasarımlarını geliştirerek kendi teleskoplarını yapar. Caroline ise kuyruklu yıldızları inceler. 1781’de William Herschel Uranüs’ü keşfeder ve kraliyet gökbilimcisi olur.
Caroline abisinden iki yıl sonra bir nebula keşfeder böylece onun da bilim hayatı tam anlamıyla başlamış olur. Andromeda uydusu, Messier 110, birçok nebula ve sekiz tane kuyruklu yıldız tanımlayan Caroline, döneminin en başarılı astronomlarından biri haline gelir. Kuyruklu yıldız keşfeden ilk kadın olarak yeteneklerinin farkında olsa da hala abisinin yardımcısı olarak çalışmak ona istediği özgürlük alanını sağlamaz, özellikle de maddi özgürlüğünü kazanmak ister.
1796’da Kral III. George abisi William’a yardımcı olduğu gerekçesiyle Caroline’e yıllık 50 pound ödeme yapmaya karar verir. Böylece Caroline Herschel bilimsel araştırmalarıyla para kazanan ilk kadın olur.
Abisi William’ın evlenmesiyle ayrı bir eve taşınan Caroline, daha bağımsız hareket etmeye başlar, tek başına çalışmalarını yürütür hale gelir ve 19. yüzyılda ünü tüm ülkeye yayılır. 1822’de abisinin ölümüyle sarsılan Caroline daha fazla İngiltere’de yaşayamayacağını düşünerek Almanya’ya geri döner. Bulutsu kataloğu üzerine çalışmalarına devam eden Caroline, bu incelemeleriyle Kraliyet Astronomi Topluluğu’ndan altın madalya kazanır ve onursal üye olur.
Caroline 2.500 bulutsu ve birçok yıldız kümesini kataloglamayı başarır ve 1828’de Astronomi Topluluğu’ndan altın madalya alır ve bir kadın olarak yine bir ilke imza atar.