Danimarkalı mimar Jorn Utzon ve Sydney Opera Binası
Takvimler Aralık 1955’i gösterdiğinde, Avustralya’nın Sydney kentinde yapılmak istenen opera binası için uluslararası proje yarışması ilan edilir. 32 ülkeden 233 tasarımın katıldığı yarışmanın sonuçları Ocak 1957’de açıklandığında, kazanan henüz 38 yaşında olan Danimarkalı mimar Jorn Utzon’dur.
Opera Evi için seçilen yerin Bennelong Point liman girişinde önemli bir noktada olmasından dolayı mimar kara ve deniz ilişkisinden yola çıkar ve yatların yelkenlerinden etkilenerek bir heykel formu oluşturur. Boyu 67 metreye kadar yükselen, elips paraboloitlerle yelkenli hissi oluşturan ihtişamlı çatı, İsveç’te özel bir teknikle üretilen 1.056.000 adet antibakteriyel ve temizlik gerektirmeyen beyaz seramik fayansla kaplıdır. Yelken formundaki bu kabuk çatı, büyük bir granit platformun üzerinde yükselir ve bu platform merdivenleriyle Maya mimarisini andırır.
Yapımına 1959’da başlanan binanın bitmesi için 1963 yılı hedeflenir fakat 1963 yılına kadar sadece 1. etabın podyumları hazırlanabilir. 19643-1964 arasında da çatı yapılır.
Projenin zamanla artan maliyetler yüzünden büyük bir tartışma konusu haline gelmesi ve 1965’te eyalet seçimleri sonucunda atanan yeni bakanın bir ‘’yabancı’’nın yürüttüğü proje hakkında negatif söylemleri sonucunda mimar Utzon yaşamının on yılını verdiği projeden 1966 yılında istifa eder. Böylece opera binasının Utzon’un tasarılarına göre hazırlanma kısmı da burada biter ve düşündüğü yaratıcı tasarımlar gerçekleşemez.
Projenin devamı için kurulan mimar grubu yapıyı tamamlar. Bunun sonucunda; uzunluğu 183, genişliği 118 metre ve 161 bin ton ağırlığında, deniz seviyesinin 25 metre altına inen 588 adet beton ayakla taşınan Sydney Opera Binası orta çıkar. Mimar Utzon’un istifasından sonra tasarımında bazı değişiklikler yapılan bina, 1973 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından kullanıma açılır.