253 Yıllık Bir Kahve: El-Fishawy
Kralların, prenslerin, Nobel ödüllü yazarların, ünlü sanatçıların, entelektüellerin kahvesi… El-Fishawy
Eski Kahire’nin en köklü tarihi çarşısı olan Han El-Halili’nin ara sokaklarından birine saptığınızda 1771 yılına tarihlenen aynalı salonları, şen müzisyenleri, onlara keyifle eşlik eden misafirleri, lezzetli kahvesi ve naneli çayı ile kendinizi Kahireli hissedeceğiniz bir mekan.
Kahvenin müşterileri arasında Mısır hükümdarı Kral Faruk, Fransız lider Napolyon, Mısırlı devlet adamı Cemal Abdünnasır, Nobel ödüllü yazar Necib Mahfuz, Mısır’ın dördüncü piramidi olarak anılan şarkıcı Ümmü Gülsüm’ün şarkılarını yazan şair Ahmad Rami ve ulusal marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy yer alıyor.
7/24 açık olan kahve gün içerisinde birçok insanı ağırlıyor. Gün doğarken zanaatkarlar ve esnaflar, en yoğun olduğu öğlen saatlerinde gezginler, gün batımına doğru namazı El Ezher Camisi’nde kılıp dağılan insanlar ve öğrenciler, geceleri ise arkadaşlarıyla bir masa etrafında toplanmak isteyen Mısırlılar.
Yıllar içinde dünya değişirken, Mısır’da köklü dönüşümler yaşanırken hep aynı yerde duran ve adeta sosyal bir anıt olan El-Fishawy’nin içindeki aynalar sayesinde başınızı nereye çevirseniz hep o cümbüşün içinde kalıyor, hiçbir anını kaçırmıyor hatta her noktada farklı bir detay keşfediyorsunuz.
Kahveyi işleten yedinci kuşak olan Akram El-Fishawy duvarları boyamaya yeltendiklerinde bile misafirlerin bunu istemediğini, atmosferin korunması gerektiğini söylediklerinden bahsediyor.
Biz mekanların hafızası olduğunu düşünenlerdeniz ve Nil Kraliçesi Mısır seyahatimizde yolumuzu El-Fishawy’e düşürüp bir an olsun onun masalarında oturup yıllardır süregelen akışa dahil olduğumuz için mutluyuz.
Necib Mahfuz’un ziyaretçi defterine yazdığı cümlelerle bitirelim: ‘’Tanrı, ona ve sahiplerine uzun ömür, şöhret ve mutluluk versin. Sadık oğlunuz, Necib Mahfuz. Aralık, 1982.’’